Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Sinirlioğlu'nun Moskova Temasları

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu'nun, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı'nın Orta Doğu Özel Temsilcisi ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Bogdanov ile bugün Moskova'da yaptığı görüşmede, ağırlıklı olarak Suriye konusunun ele alındığı ve Cenevre-2 sürecine ilişkin çalışmaların değerlendirildiği öğrenildi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, iki yetkilinin 22 Kasım 2012 ve 9-10 Ocak 2013 tarihlerinde yaptıkları istişarelerin devamı niteliğindeki görüşmelerde, Suriye konusunun tüm boyutları kapsamlı bir şekilde değerlendirildi. Bu çerçevede, Rusya ile Türkiye'nin, Suriye'deki krizin bir an evvel sona erdirilmesi ve hızla siyasi bir çözüme ulaşılması konusunda görüş birliği içinde olduklarının görüldüğü belirtildi.

Siyasi çözüm çabaları kapsamında Cenevre-2 sürecine ilişkin çalışmaların etraflı bir şekilde ele alındığı görüşmelerde, Bogdanov'un, yapılması öngörülen toplantının devam eden hazırlıkları hakkında bilgi verdiği, Sinirlioğlu'nun ise Cenevre-1 toplantısının aktif bir katılımcısı ve siyasi çözüm parametrelerinin belirlenmesine önemli katkı sağlayan bir ülke olarak Türkiye'nin, Cenevre-2 toplantısından beklentilerini ve bu sürecin başarıya ulaşması için yapılması gerekenler hakkındaki görüşlerini aktardığı kaydedildi.

Suriye'de devam eden çatışmalar ve ülke içindeki durumun da ayrıntılı şekilde ele alındığı görüşmelerde, Sinirlioğlu'nun, akan kanın bir an önce durması ve giderek daha vahim bir hal alan insani durumun iyileştirilmesi gerektiğini vurguladığı ve krizin tüm bölge üzerinde yarattığı olumsuz etkilere dikkat çektiği ifade edildi.

Sinirlioğlu'nun ayrıca, siyasi çözüm çabalarına ivme kazandırılmasına çalışıldığı bu dönemde Esed rejiminin sivil halka yönelik saldırılarının arttığına işaret ederek, rejimin kimyasal silahlar da kullanmak suretiyle sürdürdüğü bu şiddet kampanyasının derhal durdurulması ve Suriye halkının meşru talepleri doğrultusunda demokratik dönüşüm sürecinin bir an önce başlatılması gerektiğini vurguladığı öğrenildi.

Kaynaklar, görüşmelerde, başta Arap-İsrail ihtilafı, Irak ve İran olmak üzere Ortadoğu'ya ilişkin diğer bölgesel konuların da ele alındığını aktardı.

Kaynak: AA