Afrikalı ve Asyalı Ormancılar Silifke’de

Çölleşme ve Erozyonlar Mücadele Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ''Çölleşme ile Mücadele Uluslararası Eğitim'' konulu eğitim seminerine katılmak üzere Türkiye’ye gelen Afrika ve Asyalı ormancılar, İçel’in Silifke ilçesinde orman arazilerini gezip, yangın söndürme tatbikatına katıldılar.

Afrikalı ve Asyalı Ormancılar Silifke’de
27 Afrika ve Asya ülkesinden Türkiye’ye gelen toplam 51 uzman ormancı ekip, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Gözükara nezaretinde Çölleşmeyle Mücadele Daire Başkanı Mustafa Yurdaer, Erozyon Kontrol Daire Başkanı Hayrettin Yıldırım, İçel Bölge Müdür Yardımcısı Refik Ulusoy, Silifke İlçe Orman İşletme Müdürü Mustafa Aslan ve personelleriyle birlikte Çamdüzü mevkiindeki biberiye ve yeni fidan ekim alanlarını gezdi. Yangına müdahalede kullanılan su havuzlarının da gösterildiği ekip, arazözlerin ve yangın söndürme helikopterinin katıldığı yangın söndürme tatbikatını izleyip, görüntü ve fotoğraf çekti. Gözükara, orman sahasındaki inceleme ve düzenlenen tatbikatın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bu etkinlikle ülkemizde ve dünyada küresel ısınmaya bağlı olarak meydana gelen çölleşme konusunda kamuoyunun dikkatini çekmek ve ülkeler arasında işbirliğini sağlamak, ülkelerin tecrübelerinden istifa etmek ve birlikte paylaşmak amacıyla bu eğitimi düzenledik. Bu eğitimin birinci ayağını Akdeniz’in incisi olan İçel’de tertipledik. Çünkü İçel ormancılık alanında çok farklı uygulamalar yapılan bir bölge. Türkiye genelinde özellikle çölleşme ve erozyonla ilgili ciddi ağaçlandırma çalışmalarımız var. 5 yıllık bir ağaçlandırma seferberliği kapsamında da ülkemizde 2 milyon 429 bin hektar saha ağaçlandırılıp, 2 milyar 800 bin fidan toprakla buluşturuldu. Bu tecrübelerimizi dünyanın değişik ülkelerinden gelen konuklarımızla paylaştık. Bu etkinliğin de ilk ayağını 11-15 Haziran tarihleri arasında İçel’de gerçekleştirdik. İkinci ayağını ise özellikle ülkemizin en kurak yeri olan İç Anadolu’nun Konya ilinde tertipleyeceğiz. Konya’nın Karapınar ilçesinde çölleşme sahalarında yaptığımız mücadeleleri ve geriye kazanımlarla ilgili çalışmalarımızı paylaşacağız. 17 Haziran’da da Çölleşme Haftası’nı konuklarımız ve bakanlığımız yetkilileriyle birlikte kutlayıp programı tamamlayacağız” dedi.

Türkiye’de yeni orman alanları oluşturulması, yangınla, erozyonla ve çölleşmeyle mücadele gibi konularda önemli bilgiler edinme fırsatı bulduklarını belirten grupların sözcüleri ise, kendilerine bu imkanı sunan Orman ve Su İşleri Bakanlığı yetkililerine, İçel ve Silifke Orman İşletme Müdürlüğü yetkililerine teşekkür ettiklerini söylediler. Burada öğrendiklerini ülkelerinde uygulayacaklarını anlatan grup sözcüleri, gördükleri ilgi ve alakadan dolayı da son derece memnun olduklarını kaydettiler.
Kaynak: İHA