Yaban Domuzları Tarım Arazilerine Zarar Veriyor

KIRŞEHİR - Yaban domuzları, Kırşehir merkez ve Mucur ilçesine bağlı 10 köyde ekili arazilere zarar veriyor.

Mucur'a bağlı Sayacık köyünün muhtarı Mehmet Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaban domuzu sürüsünün bir aylık sürede ilçeye bağlı Aydoğmuş, Büyük Kayapa, Küçük Kayapa, Saraycık, merkeze bağlı Ulupınar, Değirmenkaşı, Kesikköprü, Kuruağıl, Karaboğaz ve Ecikağıl köylerininin Kızırmak'a yakın bölgelerinde yaklaşık 5 bin dönüm ekili araziye zarar verdiğini söyledi.

Sürü halinde gezen ve gün geçtikçe çoğalan yaban domuzlarının Kızılırmak Nehri'nin içindeki adacıklarda yaşadığını ifade eden Yıldırım, karpuz, kavun, şeker pancarı, arpa, buğday ve mısır tarlalarında hasarın fazla olduğunu kaydetti.

Yaban domuzları ile mücadelede devletten yardım beklediklerini dile getiren Yıldırım, "Sürek avı yapılması gerekiyor. Ürünleri ekiyoruz, tam hasat yapacağımız zaman domuzlar burunları ile ürünleri söküp yiyor. Sürü halinde gezdikleri için müdahale edemiyoruz. Müdahale etsek bize saldırıyorlar" diye konuştu.

Kırşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kenan Şahin de Kızılırmak Nehri'nin Kırşehir'den geçtiği bölgelerde yoğun bir domuz populasyonu olduğu bilgisini aldıklarını ifade ederek, arazilere verdikleri hasarla ilgili henüz il ve ilçe müdürlüklerine müracaatın olmadığını söyledi.

Domuzlarla ilgili sürek avı yapılabilmesinin belirli kurallara bağlı olduğunu ifade eden Şahin, şunları kaydetti:

"Eğer başvuru olursa ilçe tarım müdürlüğünden bir ekip verilen hasarın tespiti için çalışma yapar. Ciddi manada bir hasar varsa ekibin hazırladığı rapor doğrultusunda Av Komisyonu sürek avı kararı verir. Bu da, belirli kuralllarda ve kontrollü bir şekilde yapılır."

Kaynak: AA