'cesaret Ana ve Çocukları' Yılın Tiyatro Sanatçısı Seçildi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü Sanatçı Rejisörü ve Ankara Devlet Tiyatroları eski sanatçısı merhum Baykal Saran anısına ailesi tarafından verilen "Yılın Sanatçısı Ödülü"ne 2012-2013 tiyatro sezonunda Sükun Işıtan layık görüldü.

Ankara Devlet Tiyatrosunun ödüllü oyunu "Cesaret Ana ve Çocukları" gösterisinde "Cesaret Ana'yı canlandıran Sükun Işıtan'a ödülünü Ankara Küçük Tiyatro'da düzenlenen törenle Rüştü Asyalı, Atila Sav ve Gülen Saran verdi.

"SARAN'IN YAŞAMI YOLUNUZA IŞIK OLSUN"
2012-2013 tiyatro sezonu için seçici kurul tarafından belirlenen "Yılın Tiyatro Sanatçısı" ödülüne oyunculuğunu ve tiyatro kişiliğini olgunlaştıran Sükun Işıtan'ın layık görüldüğünü söyleyen Rüştü Asyalı, sanatçıya ödülü "Cesaret Ana ve Çocukları" oyunundaki rolüyle verildiklerini ifade etti.

Ödülün Baykal Saran'ın anısını yaşatma, onun sanatını genç kuşaklara tanıtma ve sanatçı duruşunun örnek alınmasına vesile olma amacı taşıdığını belirten Asyalı, Işıtan'a takdim ettiği beratı okuyarak, "Yeteneğinizin, çalışma azminizin, alkışlarınızın yaşam boyu daim olmasını dileriz. Baykal Saran'ın yaşamı yolunuzda ışık olsun" dedi.

"BAYKAL SARAN KUŞAĞIYLA YETİŞTİM"
Baykal Saran ve onun kuşağındaki Devlet Tiyatrosu sanatçılarının televizyonda oynadıkları oyunlarla büyüdüğüne vurgu yapan sanatçı Sükun Işıtan, bu sebeple çok iyi bir altyapısı olduğunu ifade etti.

Saran ve onun oyuncu arkadaşlarının açtığı yoldan büyüme imkanı bulduklarını dile getiren Işıtan, Saran'ın adına verilen bu ödülü almaktan dolayı çok büyük bir onur duyduğunu söyledi.

YILIN TİYATRO SANATÇISI ÖDÜLÜ
Baykal Saran, "Yılın Tiyatro Sanatçısı" ödülü sanatçının ailesi tarafından ilk olarak 2006-2007 tiyatro sezonunda verilmeye başlandı. Lemi Bilgin, Atila Sav, Rüştü. Asyalı, Selçuk Yöntem ve Erkal Saran'ın oluşturduğu seçici kurul tarafından belirlenen ödüller bugüne kadar sırasıyla Benian Dönmez, Durukan Ordu, Erdal Beşikçioğlu, Servet Pandur, Tolga Tekin ile Gülin Ersoy'a takdim edildi.

BAYKAL SARAN KİMDİR?
Sarıkamış'ta 1934 yılında doğan ve 28 Temmuz 2006 tarihinde vefat eden Baykal Saran, sanatçı kimliği ile üstlendiği birçok görevle Türk tiyatrosuna hizmet etti. Sanat yaşamında 49 oyunda oyunculuk ve 6 oyunda da rejisörlük görevi üstlenen Saran'ın oynayıp yönettiği oyunların bazıları şunlardır: "Altın Kuş, Oyuncakçı Dede, Genç Osman, Köroğlu, Suavi Efendi, Aşk ve Barış, Kocaoğlan, Don Juan, Andorra, Vişne Bahçesi, Julius Caesar, Liliom, Tohum ve Toprak (Alemdar Paşa), Savunma, Yabanlar, Ayakta Durmak İstiyorum, Bir Bebek Evi (Nora), Göktaşı, Bütün Gün Ağaçlarda, Ölen Hangisi, Sokrates’in Savunması, Yeryüzü Cenneti, Kaşıkçılar, Çark, Gömü, Çığ, Küçük Tilkiler, Fatih, Bir Tavsiye Mektubu, Maymun Davası, Yunus Emre, Lodos, Koca Sinan, Erkek Satı, Eski Toprak, Yaban Ördeği, Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe, Altıngöl, Acılı Toprak, Hüzzam, Akümülatörlü Radyo, Sokullu, Fil Adam, Soruşturma, Kız Doğdu, Bir Adam Yaratmak, Gürültülü Patırtılı Bir Hikaye, Kuvaİ Milliye Kurtuluş Savaşı Destanı, Liola, Ziyaretçi, Son Aylar, Deli Emine, Altona Mahpusları."
Kaynak: İHA