TMMOB’dan Gezi Parkı Açıklaması

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Peyzaj Mimarları Odası (PMO) İzmir Şubesi, Taksim Gezi Parkı hakkında basın açıklaması yaptı.

TMMOB’dan Gezi Parkı Açıklaması
TMMOB PMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Bilgi Yarcı Bukrek, Taksim Gezi Parkı gelişmeleri hakkında düzenlediği basın toplantısında, “Peyzaj mimarlığı camiası tarafından her zaman kamu yararı gözetilerek; değişen ve dönüşen devlet yapımız ile birlikte yerelleşme, yönetişim ve özelleştirme politikaları çok önemle takip edilmektedir. Hepimizin son 14 gündür yakından takip ettiği Taksim Gezi Parkı ile ilgili olarak bu ülkenin bilimi ve tekniği halkın yararına kullanma doğrultusundaki kararlılıkları ile onurlu mühendis, mimar ve şehir plancısı, sanatçısı, emekçisi, işçisi, gençleri ile halkı, Gezi Parkı‘nda süren direnişin yanı başında olmaya devam edecektir" dedi.

Ortadan kaldırılmak istenen Taksim Gezi Parkı'nın, İstanbul‘un kentsel kimliğinde ve kentlilerin belleğinde önemli bir yeri olan ve açık, yeşil alan niteliğiyle yoğun bir biçimde kullanılmayı sürdüren bir kamusal alan olduğunu belirten Bukrek, şöyle konuştu: "1993 yılında Kentsel Sit Alanı ilan edilmiş kültürel bir peyzajdır. TMMOB ve ona bağlı meslek odamız, tüm rant ve yağma projelerinde olduğu gibi Taksim Gezi Parkı‘ndaki toplum ve kamu yararına aykırı projeye karşı da en başından itibaren gerek hukuksal gerek kamuoyunun yaratılması düzleminde aktif olarak yerini almıştır. TMMOB, Taksim Gezi Parkı‘nda süren direnişin yanında; doğa ve kentlerin yağmalanmasının ise karşısındadır. Kamusal alanlara ait haklarının bilincine varan, Taksim Gezi Parkı'na ve kentli haklarına sahip çıkan insanlara karşı yapılan son derece üzücü ve rahatsız edici hukuksuz müdahalelerin bir an önce sonlandırılması ve sorunların karşılıklı paylaşım ile çözülmesi yaklaşımında olunması hepimizin ortak düşüncesi ve dileğidir”

Bukrek, dünyadaki tüm modern metropollerde kent parkları, kentsel alanlarının en önemli unsurları olarak kabul edilmekte olup, kanunlarla korunmakta ve yeni park alanları yaratmak, park alanlarını genişletmek adına çalışmalar yapılmakta olduğunu söyledi.

KAMUSAL YEŞİL ALANLARA İHTİYAÇ VARDIR
Ülkemizde ender kamusal yeşil alanlarımızın artık tükenmekte olduğu belirtilerek basın açıklamasında şöyle denildi: "Yapılan bu uygulamalar da koruyarak geliştirici yaklaşımda olmalıdır. Sosyal yaşantının ve kendini ifade etmenin odak noktası olan bu tür meydanların gerek planlanmasında gerek yenilenmesinde bu alanların gerçek sahibi olan kamuoyunun görüşünün alınması, bu alanların kullanım şekli konusunda İdare, Planlayıcı, Kullanıcı üçgeninin eşdeğer çalışması ile kalıcı ve doğru çözümler ortaya çıkacaktır. Sağlıklı ve aydınlık düşünce yapısına sahip olacak gelecek nesillerinin yeni alışveriş merkezlerine değil, bir araya gelerek paylaşacakları kamusal yeşil alanlara ihtiyacı vardır.”
Kaynak: İHA