Afyonkarahisar'da İhracatlık Kiraz "napolyon"un Hasadı Başladı

Afyonkarahisar - Türkiye'nin önemli kiraz üretim merkezlerinden Sultandağı ilçesinde, ihracatın yüzde 87'sinin karşılandığı "Napolyon" cinsi ürünün hasadı başladı.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, halk arasında yerli ve erkenci kiraz olarak adlandırılan ve daha çok pasta, boya ve kozmetik sanayinde kullanılan elifli, akcıllı, karabalı, gılli, kara bodur gibi çeşitlerin kilosunun 1 ile 2.5 liradan alımlarına başlandığı bildirildi.

Yeşilçiftlik Belediyesi Meyve Hali komisyoncularından Yaşar Çelebi, sanayide kullanılan yerli kirazların alımlarına başladıklarını, meyve hallerinde elifli, akcıllı, karabalı cinsi kirazın kilosunun 1.5, gılli kirazın kilosunun ise 2.5 liradan işlem gördüğünü söyledi.

Bu yıl Konya'nın Akşehir ilçesi ile Afyonkarahisar'ın Sultandağı ilçeleri arasındaki bölgede kiraz rekoltesinin diğer yıllara oranla yüzde 50 daha düşük olduğunu belirten Çelebi, "Kış aylarının yumuşak geçmesi ve çiçeklenme dönemindeki şiddetli yağmurlar, sert çekirdekli meyvelerde tozlanmayı olumsuz etkiledi. Kiraz ve vişnede meyve tutumu diğer yıllara oranla oldukça azaldı. Bu nedenle bazı bölgelerde kiraz ve vişne üreticisi rekolte bakımından oldukça zor günler geçirebilir" dedi.

Önümüzdeki hafta ihracata uygun kiraz alımlarının başlayacağını bildiren Çelebi, Akşehir ilçesinde 0-900 Napolyon cinsi kiraz alımlarının başladığını, kilosu 5-6 liradan alınan, ihracata uygun Napolyon cinsi kirazın, rekolte yetersizliği nedeniyle önümüzdeki günlerde fiyatının yükselebileceğini öne sürdü.

Kaynak: AA