2013 Yılı Ocak-mayıs Dönemi İhracat Rakamları Açıklandı

Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği (GAİB) Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, 2013 Yılı Ocak-Mayıs dönemi ihracat rakamlarını açıkladı.

2013 Yılı Ocak-mayıs Dönemi İhracat Rakamları Açıklandı
GAİB Başkanı Abdulkadir Çıkmaz yaptığı açıklamada, “Birliklerimizce 2013 yılı Ocak-Mayıs döneminde, 2012 yılının aynı dönemine oranla yüzde 19,1’lik artışla toplam 3 milyar 769 milyon 520 bin dolarlık ihracat kayda alınmıştır. Aynı dönemde, diğer İhracatçı Birlikleri adına ise toplam 262 milyon 671 bin dolarlık ihracat kayda alınmıştır. Böylece Birliğimiz ihracat kayıt işlem hacmi yüzde 15’lik artışla 4 milyar 32 milyon 192 bin dolara yükselmiştir" dedi.

Bölge ihracatında Ortadoğu ülkelerinin yüzde 60,1 pay ile ilk sırada yer aldığını kaydeden Çıkmaz, şunları söyledi:
"AB ülkeleri yüzde 13,9 pay ile ikinci ve Afrika ülkeleri yüzde 10,6 pay ile üçüncü sırada bulunmaktadır. Toplam 177 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiş olup bu ülkelerden Irak, S.Arabistan, Libya, Suriye, ABD, İtalya, Almanya, Rusya Federasyonu, İngiltere ve Mısır Bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir. Ayrıca halı, demir-çelik mamulleri, kumaşlar, iplikler, pastacılık ürünleri, bitkisel yağlar, plastikler ve mamulleri, değirmencilik ürünleri, kağıt ve karton ile dış giyim bölgemizden en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünler olmuştur. Bölgemizin lokomotif ili olan Gaziantep, 2013 yılı Ocak-Mayıs döneminde 2 milyar 632 milyon 636 bin dolar ihracat ile Türkiye’nin en çok ihracat yapan altıncı ili konumundaki yerini korumaktadır. Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, halı, tekstil ve hammaddeleri, kimyevi maddeler ile ağaç ve orman ürünleri ilimizin ihracatında önde gelen sektörlerdir” dedi.

Kaynak: İHA