JEST Basına Tanıtıldı

Karsan Otomotiv Sanayii ve Ticaret AŞ, yeni minibüsü "JEST"i basına tanıttı.

Karsan Üst Yöneticisi Murat Selek, firmanın Bursa Akçalar Fabrikası'nda düzenlenen tanıtım toplantısında, Karsan'ın, 2009 yılında yürüttüğü 10 yıllık stratejik planlama çalışması sonucunda belirlediği "Sınırsız Ulaştırma Çözümleri" vizyonuyla toplu ulaşıma "sürdürülebilir" çözümler sunmayı kendine hedef olarak belirlediğini söyledi.

Selek, 47 yılı aşkın otomotiv tecrübesiyle yüzde 100 bağımsız sermaye yapısı sayesinde bugün 6 farklı marka için üretim yapan Karsan'ın, kentlerde yaşanan bu dönüşüme çözüm ortağı olmaya hazır olduğunu vurgulayarak, firmanın, minivandan ağır kamyona, minibüsten 18 metre otobüse kadar geniş bir yelpazede araç ürettiğini ve bu başarının bin 200'ü aşan tecrübeli iş güçlerinin eseri olduğunu belirtti.

Karsan'ın, Bursa'da sahip olduğu iki ayrı fabrikasında gerçekleştirdiği üretimin yanı sıra Şubat 2009'da yeniden yapılandırdığı Karsan Pazarlama ile Karsan, Hyundai Truck ve BredaMenarinibus markalarının pazarlama, satış ve satış sonrası hizmet faaliyetlerini de yürüttüğünü anlatan Selek, şunları kaydetti:

"Bünyesindeki 220 kişiyi aşan uzman kadrosuyla Türkiye'nin en büyük özerk mühendislik firması olan kardeş kuruluşumuz Hexagon Studio ile yürütmekte olduğumuz özgün ürün geliştirme çalışmalarıyla yolcu taşımacılığında en küçüğünden en büyüğüne kadar uzanan geniş bir ürün gamını bu yıldan itibaren adım adım hayata geçirmekteyiz. Bu ürünlerin çağdaş, estetik, çevreci, ekonomik ve engelli erişimine uyumludur. Bugün Karsan markalı yeni jenerasyon bir ürün ailesinin ilk üyesini pazara sunuyoruz."

-"Aracımızın adı JEST"-

Karsan Pazarlama Genel Müdürü Vançın Kitapçı da Karsan'ın yeni bir ürün ailesini devreye aldığını ve ailenin ilk üyesini bugün tanıttıklarını söyledi.

Kitapçı, yurt içi ve yurt dışı için hazırlanan ürünlerden ilkinin, kültürel mirasımızın da parçası olan bir minibüs olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Türkiye için Avrupa için bir araç. Karsan yeni minibüsünü devreye alıyor. Bu ürün yepyeni bir ürün. Toplu taşımaya özgü tasarlanmış, çekici ekonomik bir ürün, hem yakışıklı hem çevreci, kompakt, yani bu yeni ürün delikanlılığıyla güzelliğiyle inşallah herkesi hem memnun edecek hem de sevindirecek. Aracımızın adı JEST. Bu Türkiye'ye, toplu taşımaya, kentsel dönüşüme Avrupa'ya jestimiz."

Aracın özelliklerine de değinen Kitapçı, "Bu aracın çok büyük bir özelliği var; iddia ediyorum, sadece Türkiye'de değil, dünyada bir ilk, şehir içi toplu taşıma aracında ilk defa bütün müşterilere ücretsiz, internet erişimi sunuyoruz. Bunu da Vodafone ile organize ettik. Karsan bir seferlik değil ömür boyu jest yapıyor" diye konuştu.

Daha sonra, Karsan'ın yeni minibüsü "JEST", platforma çıkarıldı.

-Yerli otomobil-

Karsan üst yöneticisi Selek ve Karsan Pazarlama Genel Müdürü Kitapçı, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Selek, "Aracın yüzde kaçı yerli ve yerli otomobil konusundaki görüşünüz nedir-" sorusu üzerine, aracın yerlilik oranının yüzde 70'ler seviyesinde olduğunu ve bunun zaman içinde daha da artacağını belirtti.

Yerli otomobil konusunun gündemdeki canlılığını koruduğunu vurgulayan Selek, şunları kaydetti:

"Hükümetimiz bunun olması ve bu yönde firmaların da katkıda bulunması gerektiğini, değişik platformlarda, değişik şekillerde ifade ediyor. Biz de yüzde 100 yerli sermaye olmanın getirdiği esneklikle, bu yönde çalışmalar yapıyoruz. Kendi markamızla özgün birtakım geliştirdiğimiz ürünlerle hem Türkiye'ye hem dünya geneline yönelik ürün geliştirme çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunun ilk örneğini 'New York Taxi' diye kamuoyunda bilinen bizim 'V1' diye tanımladığımız aracımız oluşturuyor. Bu aracımızın geliştirme çalışmaları devam ediyor. Bunun beraberinde şimdi ikinci lanse ettiğimiz bir orta sınıf toplu taşımacılık ailesi serisi üzerinde çalışmaktayız. Bütün bunlar hem Türkiye'de hem yurt dışında pazar bulacak, talep görecek ve dolayısıyla bunları topladığınız zaman da önemli bir adet ortaya çıkarabilecek projeler. Biz bu yönüyle bakıyoruz yerli marka konusuna. Bu konu biraz daha farklı şekillerde yorumlandı, algılandı ama aslında maksadı ve içeriği net ve bizim tarafımızdan doğru anladığımızı düşünüyoruz, o yönde çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

Selek, bugüne kadar, çağdaş ulaşım sistemlerinin gerektirdiği özelliklerde minibüs arzının olmamasından dolayı minibüslere çeşitli yakıştırmalar yapıldığına da değinerek, minibüs kategorisinde de çağdaş ulaşım sistemlerinin gerektirdiği özellikleri barındırabilecek ürünlerin olabileceğini kanıtladıklarını vurguladı.

Bu aracın, bir otobüs yapısının küçültülmüş versiyonu olduğuna dikkati çeken Selek, "Bu farklı bir konsept. Otobüs konseptinin, minibüse uyarlanması şeklinde değerlendirilmesi gerekir" görüşünü dile getirdi.

-"V1" projesi İngiltere'ye yoğunlaştı-

Selek, "V1" projesinin geleceğine ilişkin bir soru üzerine, bu aracın henüz satışa hazır olmadığını, geliştirme çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

New York Taxi ihalesinin de zaten hazır bir aracın teklif edildiği bir ihale olmadığını hatırlatan Selek, şunları kaydetti:

"Bu ürünün sadece New York'ta değil, dünyanın bütün büyük metropollerinde, İstanbul da dahil olmak üzere, talep göreceğini biliyoruz, inanıyoruz buna. Bu konuda gerçekten hükümetimiz de çok büyük bir destek verdi. Bakanlar nezdinde fiilen katılarak ve başka şekillerde, manevi motivasyon vermek suretiyle destek verdiler. İstanbul için de bu aracın hala geçerli olduğunu ve hazır olduğunda bu araca yönelineceğini, biz Karsan olarak düşünüyoruz ama İstanbul'dan önce farklı birtakım pazarlara yönelik de çalışmalarımız var, değişik versiyonlar üzerinde. Örneğin İngiltere şimdi üzerinde yoğunlaştığımız, bir alternatif oluşturuyor. İngiltere için aracımızın sağdan direksiyonlu ve elektrikli bir versiyonunu da geliştirmekteyiz. Dolayısıyla aracın çalışmaları sürdürülüyor ve bittiği zaman da Türkiye dahil birçok pazarda talep görecektir."

-"Hafta sonundan itibaren bayilerde"-

Vançın Kitapçı da bir soru üzerine, burada yaklaşık 2-2 bin 500 adetlik bir üretim öngördüklerini belirterek, "Bizim bu adetlerimiz Türkiye'de, yüzde 30 ila 35 arası pazar payı getirir, görüntü o. Bu mütevazı bir tahmin olabilir" dedi.

JEST'in bu hafta sonuna kadar bütün bayilere test aracı olarak gönderileceğine de değinen Kitapçı, "Hafta sonundan itibaren bayilerde" diye konuştu.

Kitapçı aracın fiyatına ilişkin bir soru üzerine, "Fiyat aralığını koltuk sayısına, opsiyon paketlerine göre 90 ila 105 bin lira arasında belirledik. Bu perakende tavsiye edilen anahtar teslim fiyat aralığı olacaktır" diye konuştu.

-"J10 bizim gururumuzdur"-

Üretimden kaldırılan "J10"a ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Kitapçı, şunları söyledi:

"J10 ile şahsen ben gurur duyuyorum ve üretimi bitirmiş olmaktan dolayı da çok üzülüyorum ama J10 bizim gururumuzdur. J10 bir kere tamamen yüzde 100 Türk malı, Türkiye'nin aracı. Geçtiğimiz bir yıl J10 toplu taşımada kendine özgü segmentte İstanbul'da örneğin yüzde 80 gibi bir pazar payı aldı, Anadolu'da en az yüzde 30-40 hazar payı aldı."

Kaynak: AA