Edirne Belediyesi Mayıs Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

Edirne Belediye Meclisi Mayıs ayı toplantısını Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi başkanlığında belediye meclis salonunda yaptı.

Mecliste alınan kararlar arasında içkili yerler bölgesine dahil edilmek istenen Edirne Merkez I. Murat Mahallesinin, sağ tarafında kalan bölge, oy çoğunluğu ile kabul edilirken, AK Parti Meclis üyeleri bu bölgenin içkili alanlara dahil edilmesine karşı red oy kullandı. Buna karşılık belediye başkanı Hamdi Sedefçi “kişilerin tercihlerine gem vurmak doğru değil diye düşünüyorum” dedi.

Karar oy çoğunluğu ile kabul edildi

“ÖNÜMÜZDEKİ 50 YILIN PLANINI YAPIYORUZ”

Edirne Belediye içme suyunu 20-25 yıl daha Süloğlu barajından temin edileceğini belirten başkan Sedefçi önümüzdeki 25 yılın sonunda Edirne’nin susuz kalmaması için 60 trilyonluk bir proje yapılması gerektiğini dile getirdi. Sedefçi, 60 Trilyonluk borcun 25 yıl sonrası için planladıklarını ifade ederek şunları kaydetti;
Biz bugün belediyenin 25 – 30- 50 yıl sonrasının planlarını yaparak icraatımızı devam ettirmek istiyorum. Maalesef Devlet Su İşleri 60 trilyonluk borcun yılda 2 trilyon civarında ödeme yapma şartıyla bir kontrol örneği göndermişti. Biz bunu meclise sunduk ama bu ödeme şartı ile ödeme durumumuz yok. Bunun için genel müdürlükle görüşerek bunu uzun vadeye yayma planları yapıyoruz. Sonuç olarak 40 sene sonrasının belediyesini inşa etmeye çalışırken belediyeyi de çok zorlamak istemiyoruz. En azından bu paranın bölüştürülerek, yıllara yayılmasını düşünüyoruz. Geri çekmemiz gerektiğini düşünüyorum ben, çekersek bu kararı görüşülerek, inşallah daha uygun ödemelerle yapabiliriz diye düşünüyorum” diye konuştu.

Sedefçi meclis üyelerine yaptığı bilgilendirme konuşmasının ardından kararı oylayarak oy çoğunluğu ile geri çekti

“ENGELLİLER MERKEZİ KURULMASI İÇİN YER TAHSİSİ YAPILDI”
Mecliste 14’üncü maddede yer alan engelliler merkezi kurulması için Edirne Genç İşadamları Derneğine yer tahsisi için oylandı. Başkan Sedefçi Edirne Belediyesi olarak, bir engelliler merkezi kurulması için yer tahsisi yapılması gerektiğini belirterek, bu yapılacak merkezde tüm engellilerin bir araya gelerek burada eğitimlerini yapabilecekleri bir kompleks yapmayı planladıklarını söyledi.

Sedefçi, bu komplekste de genç işadamları derneğimizin AB projesiyle aldıkları 200 bin avro gibi bir para var. Bu paranın alınarak komplekse harcanması söz konusu, arkadaşlara yer tahsisatı yapmamız gerekiyor bizim. Derneğimize yer tahsisatı yaptığımızda gelen 200 bin avro ve belediyenin de katkı yapacağı rakamlarla engelli kardeşlerimize çok güzel tesis yapma şansına kavuşacağımızı düşünüyorum. Bu projeyi hep birlikte yaparak Edirne’ye hizmet yapmanın şerefini yaşayacağız, zaman içerisnde” dedi.

Yer tahsisi için karar oy çoğunluğu ile onaylandı

KIRKPINAR ARŞİVİ DİJİTAL ORTAMA AKTARILIYOR
Belediye tarafından her yıl yapılan Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali Sayısallaştırma projesi kapsamında Elektronik yayın sözleşmesi kabulü mecliste görüşüldü. Konuyla ilgili olarak Ender Bilar bir bilgilendirme konuşması yaptı. Bilar, UNESCO listesine giren Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin dijitalleştirme çalışmalarını yaklaşık 1,5 ay önce başladıklarını belirterek şunları kaydetti;
“Tarihi Kırkpınar Güreşlerinin çağımızın teknolojik cihazlarını da kullanarak, basılı tüm materyalleri dijital ortama aktarılacak. Görsel ve yazılı tüm bilgi ve belgeler bu veri tabanında toplanacak. Biz bu veri tabanında bunları toplarken, öncelikle bunun yasal bir dayanağını oluşturmamız gerekiyor. Bunun için de meclisimize bu sözleşmeyi onaylamak amacıyla sunuyoruz. 1920 yılından itibaren tüm gazeteler ve Türkiye’deki tüm arşivlerlerden taranarak, yaklaşık 1200 tane şu anda dijital yerel gazete tarandı. Tüm Kırkpınar ile ilgili belgeler şu anda eklimizde bunları bizim kullanabilmemiz için işte bu yasal dayanağı sağlamamız gerekiyor. Bunda fotoğraf ve ya kitap alacağımız, yayınlanmasını istediğimiz kişilere karşı, hem biz kişileri 3’üncü kişilere karşı koruyacağız, hem de kurumumuzu koruma altına almış olacağız. Böylelikle 3’üncü kişilerin art niyetle yapacakları yayın çalışmalarını dsa engellemiş olacağız. Yani bu sözleşmenin esas temeli telif yasası gereği yapmamız gereken bir çalışma, bunu yasal dayanağa bağladığımız zaman, yapmış olduğumuz çalışmalarda tüm belgeler dijital ortamda, bilgi gereksinimi duyan kişilere, Türkçe, İngilizce, Japonca yada hangi dilde yayınlanmasını istiyorsa o dilde yayınlanmış olacak” dedi.

16’ıncı madde oy çoğunluğu ile karara bağlandı.
Bir daha ki belediye meclis toplantısının 10 Mayıs’ta toplanması karar verildi

Kaynak: İHA