Perinçek, Beyanda Bulunmak İçin, 14 Mayıs ve Sonraki Günlerde Hazır Olabileceğini Söyledi

"Ergenekon" davasında esas hakkındaki mütalaaya ilişkin beyanların alınmasına devam edildi

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmanın öğleden sonraki oturumuna katılan İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'e, mütalaaya ilişkin beyanda bulunması için söz verildi.

Perinçek, Bilgi Destek Dairesi'ndeki bilgisayarlara ilişkin dosyaya gelen raporu anımsatarak, "Rapor bin 336 sayfa, 28 klasör eki var. Daha üç ay geçmedi. Bunlar içinde lehe olan hususları incelemek gerekli" dedi.

Perinçek, beyanda bulunmak için 14 Mayıs Salı ve sonraki günlerde hazır olabileceğini söyledi.

Perinçek'in ardından bu davada tutuksuz yargılanan "Balyoz Planı" davasında 18 yıl hapisle cezalandırılan Albay Cengiz Köylü'ye söz verildi.

Mütalaada hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen Köylü, TSK'daki Alevi yapılanması iddialarını içeren MİT'in hazırladığı Karargahevleri konusundaki bilgi notu nedeniyle suçlandığını ifade ederek, "Bana iddianamede yöneltilen suçlamalar MİT'in ham duyumlara ve doğruluğu teyit edilmemiş iftiralara dayanıyordu. MİT'in Karargahevleri bilgi notu, iftira ve hiçbir hukuki dayanağı olmadığı gibi gerçekleri de yansıtmamaktadır" dedi.

Köylü, bu bilgi notunda "Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda Alevi yapılanması, Cengiz Köylü'nün 30'a yakın akrabasını TSK'ya yerleştirdiği" şeklinde ifadeler yer aldığını belirterek, bunun kendisinin Alevi olduğu yalanına dayandırıldığını söyledi.

Köylü, aksine akrabası olan bazı subayların, irticai faaliyetleri nedeniyle TSK'dan atıldığını, bazılarının da görev yerlerinin değiştirildiğini anlattı.

Resmi kayıtlardan gerçeğe ulaşılabileceğini ifaden eden Köylü, Alevi olmadığını söyledi.

Köylü, eskiden nüfus cüzdanlarında mezhep ve din bilgilerinin de yer aldığını belirterek, salondaki perdeye annesi, babası ve ağabeyinin nüfus kaydını gösterip, "Dini İslam, mezhebi Hanefi" ibarelerini okudu.

-Yönetmen Işıklar-

Duruşmada esas hakkındaki savunmasını yapan yönetmen Halis Yavuz Işıklar, hakkındaki suçlamaları kabul etmedi.

Elinde bastonla gezen Işıklar, "45-50 yıldır yönetmen ve yapımcıyım. 2005 yılında geçirdiğim trafik kazasından dolayı 1,5 yıl hastanede yattım. Özürlü raporum var. Şeker, tansiyon...Tedavi altındayım. Bırakın örgütü benim sokakta yürüyecek halim bile yok" dedi.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı'yla ilgili belgesel film çektiğini, bu film konusunda emekli Orgeneral Şener Eruygur ile muhatap olduğunu anlatan Işıklar, geçirdiği kazanın ardından da Eruygur'un hastanede ziyaretine geldiğini söyledi.

Işıklar, "Teşekkür amaçlı Eruygur'a ben de ziyarete gittim. Atatürkçü Düşünce Derneği'nin genel başkanı olduğunu söyleyerek, gece için yer ayarlamam konusunda yardım istedi. Yardımcı oldum. Gümüşsuyu'nda bir gece tertipledi" diye konuştu.

Duruşmada daha sonra tutuksuz sanık eski Askeri Yargıtay Üyesi emekli Hakim Albay Tanju Güvendiren, Gazeteci Adnan Bulut ve emekli Yarbay Recai Alkan'ın esas hakkındaki savunmaları alındı.

Duruşma 9 Mayıs Perşembe gününe ertelendi.
Kaynak: AA