Komisyon Tavuk Kümeslerini İnceledi

Düzce İl Genel Meclisi Çevre ve Sağlık Komisyonu ile Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Komisyonu Gölyaka’daki tavuk kümeslerini inceledi.

Komisyon Tavuk Kümeslerini İnceledi
İnceleme sonunda ilçedeki kümeslerin büyük bölümünde asgari hijyen şartlarına uyulmadığı tespit edildi. Ayrıca Gölormanı mevkiinde bulunan modern tavuk çiftliği de incelendi. Meclis yatırım yapmak isteyenlere böyle modern çiftliklerin örnek gösterilmesi konusunda karar aldı.
Komisyonlar tarafından hazırlanan ortak raporda kümeslerdeki eksikler ise şu şekilde sıralandı; “Komisyon üyelerimiz tarafından Gölyaka’ya gidilerek bir kaç tavuk kümesi gezdik ve küçük kümeslerde de çok büyük kümeslerde de aynı şekilde eksiklerin fazla olduğunu tespit ettik. Kümeslerde ölü tavuklar için bir yer yok, kesinlikle kokuyu yok edecek hiç bir önlem alınmamış, fan çıkışlarında davlumbaz yok. Gübreler gelişi güzel bir şekilde sağa sola dökülüyor. Su havuzları yok daha da önemlisi hiç birinde çevre önlemi alınmamış tamamen açık” denildi.

Komisyon Başkanı Kazım Sağlam tarafından okunan raporda Gölormanı’ndaki modern tavuk çiftliği ile ilgili de şu bilgiler verildi: “Komisyon olarak gördük ki Gölyaka’yla diğer ilçelerimiz arasında bir fark yok. İlçeye girerken Gölormanı köyünde özel bir firmaya ait tavuk çiftliğini ziyaret ettik. Gördük ki istendiğinde doğaya ve çevreye uyumlu bir tesis ortaya çıkarılabiliyor. 90 bin tavuk kapasiteli kümesin etrafı muazzam yapılmış. Dışarıdan herhangi birinin dahi girmesi söz konusu değil. Eğer ilimize yatırımcılar tarafından kümes yapılmak isteniyorsa böyle olmalı. Modern kamera sistemi ile kümesin her bölümü görülebilmekte. Koku olayı hiç yok. Böyle modern yatırımlar olduğu takdirde yerleşik alan mesafesinin hiç bir sıkıntının olmayacağı çok yakın mesafelere dahi kümes yapılabileceği komisyonumuz tarafından anlaşılmıştır.”
Kaynak: İHA