Akil İnsanlar Karadeniz Komisyonu Üyeleri Gümüşhane’de

Akil İnsanlar Karadeniz Komisyonu üyeleri Bayburt ziyareti sonrasında öğleden sonra Gümüşhane Kültür Merkezi’nde Gümüşhaneliler ile buluştu.

Akil İnsanlar Karadeniz Komisyonu Üyeleri Gümüşhane’de
Gümüşhane Kültür Merkezi'ndeki toplantıya Akil İnsanlar Karadeniz Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez, Grup Başkan Vekili Vedat Bilgin, Grup Sekreteri Fatma Benli, grup üyeleri Oral Çalışlar, Yıldıray Oğur ve Ahmet Gündoğdu katıldı.

Burada yaptığı konuşmada, çözüm sürecine ilişkin karar alma yetkileri bulunmadığını belirten Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez, "Sizi ikna etme gibi bir endişemiz hiç yok. 18 vilayeti dolaşacağız. Bizim için akil insanlar sizlersiniz. Bu nedenle biz bu kavramın da kullanılmasını çok fazla istemiyoruz" derken, Vedat Bilgin ise "Türkiye 20-30 yıl önceki Türkiye olsaydı bu sorunu çözemezdi. Nitekim de çözemediği için bu noktaya gelmiştir ve büyük acılar yaşamış yaralı bir toplum yaratmıştır ama bugün çözebilecek aşamaya gelmiştir. Bunun iç dinamiklerinden kaynaklandığını görmemiz lazım. Bölgede olağanüstü değişim içinde olan bir ülkedir ve bu değişim ülkeye olağanüstü güç katıyor” diye konuştu.

Grup üyesi gazeteci Oral Çalışlar ise “Başladığımızdan beri giderek süreç toplumsal desteği daha çok alan, ilgisini çeken bir hale geliyor. PKK'nın yarından itibaren Türkiye'yi terk edeceğini biliyoruz. Kafalarımızdaki sorular da aydınlanmaya başladı.

Türkiye'nin bu işi başarıyla yürüteceğine daha çok inanmaya başladım” ifadelerini kullandı.

Grup üyesi gazeteci Yıldıray Oğur da "Çözüm süreci işe yaramazsa ne olur diye sorduğumuzda, en kötüsü başladığımız yere döneriz" dedi.

Katılımcılardan söz alan Sinan Akıcı ise ağlayarak yaptığı konuşmasında "Bayburt'ta ziyaret ettiğiniz eşi şehit olan 19 yaşında dul kalmış kızımızın Allah yardımcısı olsun. Bu sorunu çözmek için milletin çok iyi hesap etmesi, elini vicdanına koyması lazım. Allah'ın izniyle bu ülkede birlik, beraberlik temin edilecektir. İktidarımızdan, milletimizden, devletimizden Allah razı olsun" derken, Mustafa Aktürk ise "Barışı destekliyorum ama çekincelerim var. Bakkala gidiyoruz parasını vermeden bir sakız bile alamıyoruz. Bu kadar militanı öldürülen örgüt bizden bir şey almadan nasıl oluyor da barış sürecine giriyor. Türkiye'den bir çakıl taşı mı verilecek, özerklik mi verilecek size bir şey söylendi mi, bize bu konuda bir şey söyleyebilecek misiniz?" ifadelerini kullandı.

Öte yandan toplantı sonrasında ellerinde Türk bayrakları ve Atatürk posterleri olan bir grup Kültür Merkezi dışında bekleyerek toplantıdan çıkanları attıkları sloganlar ile protesto etti.

Gümüşhane kent merkezinde bir şehit ailesini ziyaret eden grup karayolu ile Trabzon’a hareket etti.
Kaynak: İHA