AB Karma Parlamento Komisyonu Eski Eşbaşkanı Lagendijk Açıklama Yaptı

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu eski Eşbaşkanı Joost Lagendijk, Avrupalıların çözüm sürecinde çok umutlu olduğunu belirterek, "Bugüne kadar Türkiye'nin kötü olan imajını yenileyecek, düzeltecektir. Türkiye, bu sorunu çözerse, ileride AB'ye girmesinin önünde bir engel kalmaz" dedi.

Abant Platformu, Avustralya La Trobe Üniversitesi ve Australian Intercultural Society işbirliği ile düzenlenen Türkiye-Avustralya Diyalog Toplantısı'na katılan Lagendijk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AB'nin çözüm sürecini yakından takip ettiğini belirtti.

Lagendijk, Türkiye'nin "PKK ve Kürt sorunuyla" yıllardır mücadele ettiğini bildirdi.

AB ve AB'yi destekleyen kardeş ülkelerin, çözüm sürecine çok olumlu baktığını vurgulayan Lagendijk, şunları söyledi:

"Avrupalılar, PKK ve Kürt sorunun çözümü için çok umutlular. Bugüne kadar Türkiye'nin kötü olan imajını yenileyecek, düzeltecektir. Bütün AB raporlarına bakıldığında, 'Türkiye Kürt sorunu çözmeli' maddeleri var. Bu sürekli dile getiriliyor. Şimdi Türkiye bunu yapıyor. Türkiye, bu sorunu çözerse, ileride AB'ye girmesinin önünde bir engel kalmaz."

Avrupalıların, bu sorunun çok karmaşık olduğunu bildiğini ifade eden Lagendijk, "İrlanda'da böyle sorunlar var. Azınlık topluluklarının yaşadığı yerlerde bu tür sorunlar yaşanıyor ama genel olarak çözüm süreciyle ilgili pozitif bir beklenti var. Türkiye'de cesaret var. Bu cesaret, Kürt sorununu direk çözülmesi için gösteriliyor" diye konuştu.

-"Çözüm sürecinin başlatılması çok mantıklı"-

Türkiye'nin, çözüm sürecini şu anda başlatmasının nedenlerinden birinin de Suriye'de yaşananlar olduğunu savunan Lagendijk, Irak'tan sonra Suriye'de de bir Kürt oluşumunun ortaya çıkmasının beklendiğini öne sürdü.

Türkiye'nin sınırlarının Kürt oluşumlarıyla çevrelenmesinin söz konusu olduğunun altını çizen Lagendijk, şunları söyledi:

"Bu nedenle çözüm sürecinin başlatılması çok mantıklı. Türkiye'nin yapması gereken birşeydi. Dış faktörlerden de Kürt sorununun çözülmesi için bir baskı vardı. Eğer Türkiye, PKK ile bir anlaşma yaparsa, Suriye'de şimdi oluşan bireysel Kürt oluşumlarını daha kolay idare edebilir. Şimdi Irak'taki Kürdistan Bölgesi'nde yaptığı gibi. Türkiye bunu başarabilecek bir ülke. Aynı zamanda Irak, gelecekteki Suriye ve oradaki Kürtlerle ilişkileri iyi olacak."

Suriye'de yaşananların, sadece Türkiye'nin tek başına çözebileceği bir problem olmadığını anlatan Lagendijk, Rusya, Amerika ve Çin'in yardımıyla bu ülkedeki olayların sona erebileceğini vurguladı.

Türkiye'nin rolünün bu aşamada çok önemli olduğunu dile getiren Lagendijk, "Çünkü Türkiye, Ortadoğu'da önemli bir aktör. Benim düşüncem, Türkiye ne Esad'ın ne de muhaliflerin yanında olmaz, halkın, mazlumların yanında yer alır. Mazlum olan kesim, muhaliflerden ve Esad yanlılarında daha çoktur. İnşallah Türkiye çoğunlukta olan kesimin yanında olur. Mazlum halk komşularıyla savaş istemiyor. Bu çok uzun bir süreç" ifadesini kullandı.

Muhabir: Şengül Oymak

Yayıncı: Atakan Çelik
Kaynak: AA