TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi Mhp Konya Milletvekili Bal'DAN Açıklama

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, "Biz milliyetçi bir parti olarak yeni doğacak güneşlerin Türkiye'yi aydınlatacağına ve bu kaos ortamından Türkiye'nin kurtulacağına inanıyoruz" dedi.

Bal, partisinin İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, dünkü toplantıda uzlaşma komisyonunun çok önemli işler yaptığını, ama kendileri için yeterli olmadığını belirtti.

Bunda, "başkanlık sistemi, İmralı görüşmeleri ve BDP'nin ölçüsüz etnik taleplerinin" etkili olduğunu ileri süren Bal, "Anayasa Uzlaşma Komisyonunun çalışma usul ve esaslarını düzenleyen 15 maddelik bir iç yönetmeliği var. 15'inci maddede diyor ki; komisyon 2 şekilde faaliyetini bitirebilir. 1'incisi tam bir uzlaşma sağlanır, anayasa teklifi hazırlanır, meclise verilir. Bu işin başarılması halinde. 2'inci ihtimalde ise partilerden birisi çalışmaları beğenmez, 'ben çekiliyorum' der. Çekildiği zamanda komisyon dağılır" diye konuştu.

Bal, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Şimdi Adalet ve Kalkınma Partisi, kamuoyuna yaydığı bilgilere göre ve orada yapılan konuşmalara göre, komisyon 1 Temmuz tarihine kadar çalışsın. Eğer tam bir mutabakata ulaşamaz ise kendiliğinden dağılsın. Bu yeni bir durumdur. Bu İmralı görüşmeleri ile başkanlık sistemi dayatmasıyla mutabakatı sağlamasını engellediği komisyonun dağılmasındaki sorumluluğu, diğer partilerin üzerine atma girişimidir. 'Eğer beğenmiyorsan komisyondan çekilebilirsin' dedik, çekilmiyor. Çekilmiyorsan devam edeceğiz. Yok, hayır 1 Temmuz'a kadar çalışalım eğer 1 Temmuz'da anlaşamazsak, anlaşamayacağımız zaten belli bu taleplerle nasıl anlaşılacak. O takdirde sorumluluktan kaçmak, komisyondan çekilmenin kamuoyunda yaratacağı olumsuz tepkilerden kaçınmak için AKP, kendiliğinden komisyonu dağıtmak gibi bir cin fikirliliğe soyunuyor. Onların zekası kadar herkeste zeka vardır. Dolayısıyla MHP bu tuzağa düşmeyecektir."

Bir gazetecinin, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonunun dünkü toplantısıyla ilgili, "Güneş batmak üzeredir, karanlığa kalmadan bu işi ne yapacaksak bir an evvel kararını vermemiz lazım" sözünü anımsatması üzerine Bal, "Başkan'ın söylediği doğru, güneş batmak üzere. Her gün güneş batıyor, ama güneş battıktan sonra her sabah yeniden doğuyor. Biz milliyetçi bir parti olarak yeni doğacak güneşlerin Türkiye'yi aydınlatacağına ve bu kaos ortamından Türkiye'nin kurtulacağına inanıyoruz" dedi.

Muhabir: Doğukan Altınay

Yayıncı: Haluk Yüksel
Kaynak: AA