Van'da "4'üncü Artos Dağı Tırmanışı ve Gençlik Yürüyüşü"

Van - Gevaş ilçesinde bu yıl 4'üncüsü düzenlenen "Artos Dağı Tırmanışı ve Gençlik Yürüyüşü"ne katılanlar, 2 bin 800 metre yüksekliğindeki alanda halay çekti, uçurtma uçurdu.

Valilik ve Gevaş Kaymakamlığınca organize edilen etkinliğe, Van ve diğer illerden katılan dağcılarla vatandaşlar, ilçede bulunan Abalı Kayak Tesisi'nde toplanarak yürüyüşe başladı.

Türk bayrakları ve Atatürk posterleri taşıyan, Van Valisi Münir Karaloğlu, AK Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Nurettin Alkan, İl Emniyet Müdürü Ümit Yurdakul ile diğer kişiler, zirvesinin yüksekliği 3 bin 537 metre olan dağın 2 bin 800 metrelik bölümündeki alanda yürüyüşü sonlandırdı.

Grup, burada Türkçe ve Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çekerek uçurtma uçurdu ve yamaç paraşütü sporcularının gösterisini izledi.

Vatandaşlarla halay çeken Karaloğlu, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, ildeki gri havayı değiştirmek ve vatandaşları stresli ortamlardan uzaklaştırmak için bazı etkinlikler düzenlediklerini söyledi.

Bunlardan birinin, "Artos Dağı Tırmanışı ve Gençlik Yürüyüşü" olduğunu dile getiren Karaloğlu, şöyle konuştu:

"Bu dağlarda çok gözyaşları, çok kan aktı, çok acılar çekildi. Artık yeni bir süreçteyiz, çözüm sürecindeyiz. Kardeşlik projesini uyguluyoruz, kardeşliğimizi yeniden tesis ediyoruz. Artık bu dağlarda gençler ölmesin. Artık bu dağlarda kan akmasın, gözyaşı olmasın istiyoruz. Türk'üyle, Kürt'üyle, Çerkez'iyle, Laz'ıyla gençler gelsin, bu dağlarda 'Şemmame' eşliğinde halay çeksin. Türküler, şarkılar söylesinler. Bu dağlarda birbirlerine, 'Seni seviyorum' desinler. Bütün amacımız bu. İnşallah geçmişte hepimizi üzen, canımızı sıkan o süreç bir daha geri gelmemek üzere tarihin çöplüğüne gömülür."

Orhan ise Artos dağında halay çektiği için mutlu olduğunu ve duygulandığını anlattı.

Bu dağlarda yıllarca Türk, Laz, Arap, Kürt çocuklarının hayatlarını kaybettiğini ifade eden Orhan, "Bugün onlar, Artos dağının zirvesinde, Van gölünün tepesinde bir arada halay çekiyor, kucaklaşıyor, birbirlerini anlıyor, birbirlerini seviyor. İşte yıllardır özlemini çektiğimiz görüntüler bunlar" değerlendirmesinde bulundu.

Artos'a bir gün önce çıkarak kamp yapan 48 kişilik Türkiye Dağcılık Federasyonu sporcuları da bir günde 4 mevsimi yaşadıklarına dikkati çekti.

Kaynak: AA