Diyarbakır'ın Fethinin 1374'üncü Yıl Dönümü

Diyarbakır - Diyarbakır'ın, sahabeler tarafından fethinin 1374'üncü yıl dönümü törenle kutlandı.

Fetih Platformunca Diyarbakır Atatürk Stadyumu'nda gerçekleştirilen tören, Kuran-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Plaform Sözcüsü İbrahim Gökdemir, burada yaptığı konuşmada, 1374 yıl önce 541 sahabenin katılımıyla gerçekleştirilen fethin ardından kentteki gayrimüslim halkın örf, adet, din ve dillerine yönelik hiçbir müdahalede bulunulmadığını söyledi.

Bu sayede İslam'a girmek istemeyenlerin bile günümüze kadar dinleri ve dillerini muhafaza ettiğini vurgulayan Gökdemir, fetihten önce şehirdeki insanların uzun süre Sasani ve Binaz zulmü altında yaşamak zorunda kaldığını kayderek, şöyle konuştu:

"Bu şehir, Diyarbakır adı yerine sahabe namı ile bütünleşen Diyar-e Bekir olmalıdır. Bu nedenle 27 Mayıs 639 tarihi de Diyar-e Bekir'in fethi ve milli kurtuluş günü olmalıdır. Bu mübarek beldemizi karpuz ile tanıtmaya çalışmak, bu kutsal kente yapılan en büyük saygısızlıktır. 27 Mayıs 639 günü, Müslüman Kürt halkının etnik bir unsur olmaktan çıkıp İslam kimliği ve kardeşliği ile kenetlenme günüdür. 1374'üncü fetih yıl dönümünü ilk kez Müslüman halkımızla birlikte kutlamanın gururu ve sevinci içindeyiz. İnşallah her yıl bu coşku ve heyecan artarak kutlanmaya devam edecektir."

Daha sonra, bazı gruplar tarafından Türkçe ve Kürtçe ilahiler seslendirildi.

Kaynak: AA