İzü Fotoğraf Buluşması

İzmir Üniversitesi (İZÜ) Fotoğraf Buluşması’na konuk olan çağdaş fotoğraf sanatçısı Ali Alışır, savaşların bile canlı olarak izlenebildiği bir çağda insanların gerçeklik algısını yitirdiğini söyledi.

İzü Fotoğraf Buluşması
Çağdaş fotoğraf sanatçısı Ali Alışır, konuk olduğu İZÜ Fotoğraf Kulübü tarafından organize edilen 2. Fotoğraf Buluşması’nda çarpıcı açıklamalarda bulundu. İzmir Özel Fatih Koleji Kampusu'nda bulunan İZÜ Sanat Merkezi’nde düzenlenen söyleşide sergileri Sanal Bedenler, Sanal Mekânlar ve Sanal Savaşlar üzerinden değerlendirmelerde bulunan Alışır, sinemadan televizyona, sosyal medyadan savaşlara kadar pek çok konuda eleştirilerini aktardı.

BOMBALAR GECE ÇEKİMLERİNDE HAVAİ FİŞEK GİBİ GÖZÜKÜYOR
20. yüzyıl ile birlikte insanların kendilerine ve birbirlerine yabancılaşırken, herkesin farksızlaştığını, doğal hayat algısının bir adada hayatta kalma ya da 24 saat kameralar ile izlenen bir evde birinci gelme yarışmaları ile bozulduğunu dile getiren Alışır, “Simülasyon gerçekliğin önüne geçti. Artık sinemada tarihin yeniden canlandırılması değil simülasyonu yapılıyor. Herkes ve her şey olabildiğince kusursuz gösteriliyor” dedi.

1. Körfez Savaşı ile başlayan süreçte yapılan çekimler ile artık insanların savaşları da bir film tadında eğlence kültürü içinde takip ettiğini ifade eden Ali Alışır, “Artık savaş muhabirlerinden önce askerlerin üniformalarına eklenen canlı yayın kameraları savaş görüntülerini aktarıyor ve gece çekimlerinde bombalar havai fişek gibi gözüküyor. Bu yüzden de televizyonu kapatan izleyici savaşı da arkasında bırakıp hayatına devam edecek kadar tepkisizleşiyor” dedi.

DEMİRYOLLARI, İNTERNET AĞLARI İLE YENİDEN ÖRÜLÜYOR
İletişim araçlarının gelişmesi ile birbirinden uzaklaşan ve kimliksizleşen insanların televizyon görüntülerine kitlenmiş halini bomba atmak üzere hedefe kilitlenmiş bir savaş pilotundan farksız olarak nitelendiren Ali Alışır, “21. yüzyıl savaşları artık sadece cephede yaşanmıyor. Demiryolları, internet ağ ve bağlantıları ile yeniden örülüyor ve savaşlar, sosyal medya savaşları, yazılı ve görsel basın savaşları haline geliyor. Sanal savaşların piyadeleri de o hedefe kilitlenen pilot gibi televizyon kutusuna kilitlenen bireyler oluyor” diye konuştu.

ÜNİVERSİTELER AYNI FOTOĞRAFTA YER ALDI
İZÜ Fotoğraf Kulübü eğitmeni Mehmet Çeliksan’dan teşekkür belgesini alan Ali Alışır’ın katıldığı 2. Fotoğraf Buluşması, İzmir’deki üniversite öğrencilerini fotoğraf çatısı altında bir araya getirdi. Dokuz Eylül Üniversitesi Fotoğraf Kulübü ve Ege Üniversitesi Fotoğraf Topluluğu’nun sergileri ile Yaşar Üniversitesi Fotoğraf Topluluğu’nun sunum ile yer aldığı etkinlikte, İzmir Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi akademisyenleri sunumları, fotoğraf sanatçıları eserleri ve söyleşileri ile yer aldı.

Sualtı Fotoğrafçısı Bülent Şelli’nin sergisi ve Çağdaş Başar’ın Portre Fotoğraf Atölye Çalışması ile katkı verdiği 2. Fotoğraf Buluşması’nda 126 eser sergilendi.
Kaynak: İHA