Kars Kazım Karabekir Paşa Havalimanı Olarak Değiştirilmesi İçin Kampanya Başattı

Yeni uluslararası terminal yapımının sürdüğü Kars Havalimanına Kazım Karabekir Paşa’nın adının verilmesi istendi.

Kars Kazım Karabekir Paşa Havalimanı Olarak Değiştirilmesi İçin Kampanya Başattı
Kars’ta yayım yapan yerel Ölçek Gazetesi Sahibi Araştırmacı, Yazar ve Gazeteci Salih Şahin tarafından başlatılan kampanyaya Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş da destek vereceğini söyledi.

Gazetenin sahibi Salih Şahin, inşaatı devam eden ve yakında hizmete sokulacak olan yeni terminal binası ile havalimanının adının Doğu Cephesi Komutanı ve Kars’ın kurtarıcısı “Kars Kazım Karabekir Paşa Havalimanı “olarak değiştirilmesi için başlattığı kampanyayı ilk olarak Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş ile paylaştı ve kendisinden destek istedi.

Dünyada ve Türkiye’de örnekleri olduğu gibi genelde havaalanlarına o illere hizmet edenlerin adların verildiğine dikkat çeken Gazeteci Salih Şahin, Kazım Karabekir Paşa’nın Kars’ı düşmandan kurtardığını söyledi.

Bu anlamda Paşa’nın da Kars’a çok büyük hizmetleri olduğuna da hatırlatan Şahin; “Kazım Karabekir Paşa olmasaydı Kars’ın şu andaki durumu acaba ne olurdu? Diye sorarak Şahin, Kazım Karabekir Paşa’nın adının Kars Havalimanının adıyla yaşaması içi bir ilk olsun bir kıvılcım olsun diye sahibi olduğum Ölçek Gazetesi olarak bir kampanya başlatıyoruz. Kars havalimanın adı “Kazım Karabekir Havalimanı” olsun. Daha sonra başta Sayın Vali Eyüp Tepe olmak üzere siz yerel yönetimlerin başı olarak ilgili yöneticilerimizle birlikte bir kamuoyu oluşturacağız. Kars’a havayoluyla gelen bir kişi ilk olarak alanın adını Kazım Karabekir’in adı ile bağdaştıracaktır. Böylece Kazım Karabekir’i ve Kars’ın tarihi geçmişini merak edecek ve araştıracak. Bilim adamları, akademisyenler, yabancılar böylece Kars’ın yakın tarihini de hatırlamış olacaklar” dedi.

Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş ise Gazeteci Salih Şahin’in bu yöndeki önerisini yerinde bularak bu karar için Belediye olarak alt yapı oluşturacaklarını belirterek kararın belediye meclisinden de rahatlıkla geçebileceğini belirtti.

Havalimanlarının Ulaştırma, Deniz ve Haberleşme Bakanlığına ait tesisler olduğuna dikkat çeken Başkan Bozkuş: “Meclis boyutunda sorun olmaz rahatlıkla geçebileceğine inanıyorum. Öncelikli olarak alt yapısını oluşturalım ve bakanlığımız ile görüşelim. Daha sonra da net kararımızı sizlere söyleyelim. Meclis boyutunda bir sorun olmaz. Bu tesis belediye tarafından yapılmış bir tesis olsa idi adını Kazım Karabekir Havalimanı olarak rahatlıkla değiştirebilirdik. Kazım Karabekir Paşa Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasında ve milli mücadelenin başlamasında gerçekten çok büyük bir emeği olmuştur. Hatta Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’e de Kars ve çevresinde başlatmış olduğu mücadelenin devamı olarak ta kendilerine destek vereceklerini söylemiştir. İnanıyoruz ki Atatürk de Kazım Kara Bekir Paşa’nı bu desteklerinden büyük güç almıştır. Mili mücadelenin başlamasında da katkısı olmuştur. İnanıyorum ki Kars’ta inşaatı devam eden Kars Havalimanın Kazım Karabekir Paşa’nın adının verilmesi Kars halkının kendisine duymuş olduğu minnet, saygı ve sevgi bir kez daha ortaya koymuş olacaktır. Hepimizin de bildiği gibi Kars’ta Cumhuriyetten önce Cenub-u Garbi Kafkas Cumhuriyeti Hükümeti kuruluyor. Tabi o zaman halkın askeri desteği yok. Cumhuriyeti kuranlar tabii ki desteği de Kazım Karabekir’den alıyorlar. Ve O’nun kumandansın da ki askerlerden alıyorlar. Yaklaşık 40 yılda Kars ve çevresinde yaşayan Rusları ve arkasında da Ermeni çetecileri bu bölgeden çıkartıyorlar. Burada en büyük ordu ve asker boyutunda Kazım Karabekir Paşa’nın desteği ile oluyor” diye konuştu.

Başkan Bozkuş ayrıca Ölçek Gazetesi’ne bu duyarlı öneri ve kampanyası için teşekkür etti.
Kaynak: İHA