Fuara, 69'u Yabancı, 207 Firma Katılıyor

Madencilik, Doğal Kaynaklar ve Teknolojileri Fuarı , Kültürpark Fuar alanında açıldı.

İZFAŞ ile TMMOB Maden Mühendisleri Odası işbirliğinde, 69'u yerli 207 firmanın katılımıyla bu yıl 5. gerçekleştirilen MINEX'in açılışına katılan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil Köse, madenciliğin yoğun yatırım gerektiren bir sektör olduğunu söyledi.

Madenleri giderek daha derinlerde aramak gerektiğini ifade eden Köse, "Daha önce 5 metre derinlikte çıkarılan kömür için şimdi 30 metreye inmeniz gerekiyor. Su kaynakları için de aynı şey geçerli olmaya başladı" dedi.

Sektörün her yıl milyonlarca dolarlık makine ekipman ithal ettiğini vurgulayan Halil Köse, şunları söyledi:

"Madencilik sektöründe dışa bağımlı olduğumuz makineleri kendimiz üretmeliyiz. Hükümet bu konuda çok ciddi AR-GE teşvikleri veriyor. Gelin Dokuz Eylül Üniversitesi Teknoloji Bölgesi'nde şirketinizi kurun, hep birlikte sektörün makinelerini üretelim."

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sırrı Aydoğan ise madencilik sektöründe faaliyet gösterenler ile yerel yöneticiler arasında sürekli çatışmanın yaşandığını belirtti.

Aydoğan, "Bir bölgede milyonlarca dolar altın rezervi yer altında yatıyorsa bunu çıkarmak zorundayız. Bunu başka alanlara zarar vermeden, güven içinde çıkarmalıyız" diye konuştu.

25 Mayıs tarihine kadar açık kalacak fuar kapsamında "Maden Makineleri Sempozyumu"da düzenleneceği, 22 ülkeden ziyaretçilerin geleceği belirtildi.

Muhabir: Ali Rıza Karasu

Yayıncı: Serdar Yılmaz
Kaynak: AA