Midilli’de Yılın İlk Lezbiyen Festivali

Yunanistan’ın Midilli adası Skala Eressos köyünde 2010 yılından bu yana Mayıs ayında gerçekleştirilen Safo İlkbahar Festivali’nde (Sappho Spring Festival), dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen lezbiyenler dördüncü kez buluştu.

Midilli’de Yılın İlk Lezbiyen Festivali
Aralarında Hollanda, Türkiye, Almanya, Yunanistan, İsviçre ve İngiltere’nin de olduğu farklı ülkelerden gelen lezbiyenler 17-30 Mayıs tarihleri arasında kutlanan festivale ‘Hoşgeldin’ partisiyle başladı.

Eski dostlarla bir araya gelmek ve yeni arkadaşlıklar kurmak amacıyla gelen lezbiyenler, Midilli’de iki hafta boyunca gönüllerince eğleniyor. Organizasyonunu Travel Women firması sahibi turizmci Marleen Baerveldt’in yaptığı festival kapsamında canlı DJ performanslar, gece kulübünde eğlenceler, plaj ve dans partileri, plaj voleybolu, geziler yapılıyor. Lezbiyenler, kadınlara özel otellerde konaklayıp lezbiyen barlarında eğleniyor.

Marleen Baerveldt, Mayıs ayındaki lezbiyen festivaliyle birlikte Midilli Adası’nın turizm sezonunun başladığını, yine Eylül ayında düzenlenen üçüncü lezbiyen festivaliyle de Midilli’deki sezonun kapanışının yapıldığını söyledi

Baerveldt, Mayıs ayı lezbiyen festivalini üç yıl önce Women Travel olarak başlattıklarını belirterek şöyle konuştu: "Henüz emekleme aşamasında. Ama Eylül ayındaki festivalimiz 2000 yılından bu yana yapılıyor ve katılım oldukça fazla. Bu yıl İngiltere’den adaya olan uçak bilet fiyatları artınca bir arayış içine girdik. İngilizleri, hatta Avrupa’nın diğer kentlerinden festivalimize katılmak isteyenleri uçakla İzmir’e indirmek istiyoruz. Ayvalık üzerinden Midilli’ye gelmeleri sanırım daha ekonomik olacak. Bunu gerçekleştirebilirsek bu yıl Eylül ayı festivali daha kalabalık ve şenlikli olacak. Ayrıca, bu festivale katılmak için illa lezbiyen olmak gerekmiyor. Skala Eressos’un harika bir kumsalı ve doğası var. Normal turistler de geliyor. Festival zamanı gelenler artı olarak bizim etkinliklerimizi izliyor, eğlencelerimize katılıyor. Geçen yıl Türkiye’den de gelenler oldu, bu yıl daha çok sayıda Türk’ün festival zamanı adaya geleceğini tahmin ediyoruz”

EVLENMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ
Skala Eressos’ta kendine ait bir ocakbaşı-kebap salonu olan 48 yaşındaki Türk lezbiyen Güneş Romeiss, geçen yıl Eylül ayındaki festivalden bu yana Hollandalı Corry Van Depol (54) ile bir birliktelik yaşadıklarını, birbirlerini çok sevdiklerini ve çok mutlu olduklarını söyledi.

Romeiss, bugüne kadar uzun süreli yaşadığı ilişkiler dahil 5 sevgilisi olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: “Sevgililerimi ailemle tanıştırdım. Hatta aynı evde kaldık. Hiçbir sorun olmadı. Hep arkamdaydılar ve bunu olgunlukla karşıladılar. Hiçbir anne kızının veya evladının üzülmesini istemez. Mutlu olmasını ister. Ailem bana ‘Yatak odamın kimseyi ilgilendirmediğini’ söyledi.

Ben yatak odamda sevdiğim kişiyle mutluysam, ailem açısından da bir problem yok. Yani en büyük desteği ailemden gördüm. Hem Yunanistan hem de Hollanda’da iki kadın evlenilebiliyor ancak diğer evliliklerde olduğu gibi sosyal haklardan yararlanılamıyor. Hem resmi hem de dini nikah kıyılabiliyor. Biz de evlenmeyi düşünüyoruz”
Daha önce yılda bir kez düzenlenen lezbiyen festivalinin artık mayıs, haziran ve eylül aylarında yılda üç kez yapıldığını belirten Romeiss, şunları söyledi: “Eylül ayında düzenlenen lezbiyen festivali çok daha tanınmış ve dünyadan katılım daha fazla. Burası lezbiyenler için adeta rüya gibi bir yer. Lezbiyenler normal insanlarla iç içe yaşıyorlar. Bu yüzden de çok rahat ediyoruz. Hiç kimse bizi farklı görmüyor. Hasta olduğumuzu da söyleyen yok. Zaten hastalık diye bir şey yok. Bizim tercihimiz bu, biz böyle yaşıyoruz”
Ameliyatla erkek olup Rüzgar adını alan Nil Erkoçlar’ı da bu yıl Eylül ayında yapılacak festivale kız arkadaşıyla beraber davet eden Güneş Romeiss, şöyle seslendi: “Rüzgar arzu ettiği takdirde bir panelde konuşmacı olarak yer alabilir. Kendisini Skala Eressos’da özgür yaşama çağırıyoruz. Bizim misafirimiz olarak unutulmaz bir tatil yaşayacağına eminim.”
Midilli Büyükşehir Belediyesi Skala Eressos Temsilcisi Panagiota Teloniati, yaptığı açıklamada lezbiyen etkinliklerinin ilk olarak Yunanistan’da yaşayan 20 kadınla 1950’li yıllarda başladığını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Safo burada doğduğu için Skala Eressos’ta bir lezbiyen barı kurdular. Daha sonra Almanlar, Amerikalılar ve diğer uluslardan kadınlar geldi. Şimdi katılanların sayısı binleri geçmeye başladı.

Safo sadece şair değil aynı zamanda politikacıydı. Ben de Safo’nun soyundan geliyorum, aramızda kan bağı var. Köyümüzün böyle bir lideri yetiştirmesinden de ayrıca gurur duyuyorum”

BU ETKİNLİK AYNI ZAMANDA BİR KÜLTÜR FESTİVALİ
Ayvalık Midilli arasında sefer yapan TURYOL firmasının Midilli acenteliğini yapan Mitilene Tours Sahibi Aris Lazaris ise büyük lezbiyen festivalinin her yıl 3-17 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirildiğine dikkat çekti. Geçen yıl festivale Türkiye’den birçok kişi geldiğini anlatan Lazaris, şöyle konuştu: "Bu yıl daha fazla katılım bekliyoruz. Ekonomik kriz sadece Yunanistan’ı değil tüm adaları etkiledi. Bu yıl ne derece etkiler bilemiyoruz. En azından biz acente olarak kaliteyi düşürmeden uygun fiyatlı paket turlar organize edeceğiz. Şenlikler bu yıl daha güzel olacak. Şubat ayından bu yana daha iyi organizasyon olması için çaba sarf ediliyor. Lezbiyen festivali aynı zamanda kültürel bir festival. Önemli yazarlar, fotoğraf, resim, tiyatro, sinema ve müzik sanatçıları geliyor. Ada için çok önemli ve güzel bir organizasyon. Biz de acente olarak adamızı daha fazla insanlar ziyaret etsin istiyoruz. Eylül ayında inanılmaz güzel bir hava var. Denize girilebilir, su sporları yapılabilir. Fosil ormanını ziyaret için de en güzel zaman”
Kaynak: İHA