Antalya Yaşam Hastanesi Diyetisyeni Şatana Açıklaması

Antalya Yaşam Hastanesi Diyetisyeni Mine Şatana, sütün insan sağlığı üzerindeki olumlu etkilerine işaret ederek, "Süt, büyüme ve gelişme için ihtiyaç olan protein, kalsiyum, fosfor, A ve B vitaminleri açısından iyi bir kaynaktır" dedi.

Şatana, 21 Mayıs Dünya Süt Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, sütün insan hayatının her döneminde önemli bir besin kaynağı olduğunu, özellikle kadınların gebelikte ve doğum sonrasında ihtiyaç duydukları kalsiyumun önemli bir kısmını süt ve süt ürünlerinden karşıladıklarını kaydetti.

Açıklamasında, ''Süt, büyüme ve gelişme için ihtiyaç olan protein, kalsiyum, fosfor, A ve B vitaminleri açısından iyi bir kaynaktır'' ifadelerini kullanan Şatana, vücudun ihtiyacı olan süt miktarının, yaş ve cinsiyete göre farklılık gösterdiğini ancak dünya ortalamasına bakıldığında Türkiye'de süt tüketiminin çok az olduğunu ifade etti.

Şatana, yetişkin kişilerin günde 2 su bardağı, çocuklar, gelişme çağındakiler, bebek emziren anneler ile menopoz dönemindeki kadınların günde 3-4 su bardağı kadar süt veya yoğurt tüketmesi gerektiğini vurguladı. Sütün, karbonhidrat, protein ve yağı bir arada içeren ender besin maddelerinden olduğunun altını çizen Şatana, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Süt, yetişkinlerin hastalıklara karşı direncini artırır. Gebelerde, bebeğin gelişimi ve erken doğum riskinin olmaması için gereklidir. Menopoz döneminde, kemik yoğunluğunun sağlanıp, kalsiyum ihtiyacının karşılanması süt ile mümkündür. Yaşlılarda kemik kırılmalarının önlenmesi, yeterli ve dengeli sağlıklı beslenme programı için süt çok gereklidir.''

Muhabir: Yusuf Karadağ

Yayıncı: Güç Gönel
Kaynak: AA