İtalya Başbakanı Letta: “ab'nin En Önemli Sorunu Gençler Arasındaki İşsizlik”

İtalya Başbakanı Enrico Letta, Avrupa Birliği liderlerinin, Haziran ayında düzenlenecek zirve toplantısında, öncelikli konu olarak genç nüfusun istihdamını ele alması gerektiğini vurguladı.

Brüksel temasları çerçevesinde bu sabah Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile bir araya gelen Letta, görüşme sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Letta, AB için en öncelikli konunun, genç nüfus arasında çok yüksek oranlara çıkan işsizliğin eritilmesi olması gerektiğini söyledi.

Başbakanlık koltuğuna oturmasının ardından Berlin, Paris ve Brüksel'i ziyaret eden İtalya Başbakanı Enrico Letta, ekonomik büyümenin canlandırılmasının AB liderlerinin gündeminde öncelikli olarak yer almasından dolayı Roma'ya iyimser şekilde dönmekte olduğunu dile getirdi.

Haziran ayındaki AB liderlik zirvesi toplantısının "somut mesajlar" vermesi gerektiğini kaydeden Letta, "Her şeyden önce, genç nüfus arasındaki işsizlikle mücadele en önemli konu olmalıdır. Haziran ayında Avrupa Konseyi'nden bu konuda en somut mesajlar çıkmalıdır" şeklinde konuştu.

Avrupa Birliği'nin "en büyük problemi olan işsizliğin", Avrupa temasları sırasında yaptığı tüm görüşmelerde gündeme geldiğini belirten Letta, "Roma'ya, bu konuda İtalyan hükümetinin ortaya koyacağı çabalara ilişkin çok sayıda fikirle geri dönüyorum" dedi.

Bu arada İtalya'nın, AB'den piyasalarda güven inşa edici adımlar atma konusunda net mesajlar alması gerektiğini dile getiren İtalya Başbakanı Letta, bunun, işsizliğin üstesinden gelinmesinde önemli olduğunu anlattı.

Barroso ise, Avrupa Birliği'nin, İtalyan ekonomisinin iyileşmesine yönelik Letta'nın ortaya koyduğu çabaları desteklediğini, bununla birlikte İtalya'nın kamu maliyesi disiplininden hiçbir şekilde taviz vermemesi gerektiğine işaret etti. Barroso, "Başbakan (Letta) tarafından açıklanan yeni büyüme hedefleriyle ilgili olarak, hükümetin bu yıl bütçe açığını GSYH'nin yüzde 3'ünün altına indirerek, bu hedefleri tutarlı şekilde başaracağına güveniyoruz" dedi.

Kaynak: İHA