Samsun'un Çocukları Ata'nın Yolunda

Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Canik Belediyesi işbirliğiyle Samsun'un çocukları Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün yolundan gidiyor.Samsunlu çocuklar, Canik Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenle yola çıktı.

Samsun'un Çocukları Ata'nın Yolunda
Samsun'un çocukları kurtuluş mücadelesini başlatmak üzere 19 Mayıs 1919'da Samsun'a ilk adımını atan Mustafa Kemal Atatürk'ün kurtuluş mücadelesi sırasında izlediği yoldan gidiyor. Samsun'un 17 ilçesinden oluşan 40 öğrenci 4 gün sürecek gezi boyunca Havza-Amasya-Sivas-Erzurum güzergahlarını takip ederek Ata'nın yolundan gidecekler. Canik Belediyesi ve Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle ikinci kez düzenlenen etkinlik kapsamında Canik Kültür Merkezi'nde tören düzenlendi.

Canik Belediye Başkanı Osman Genç, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Alican Usta, Canik Belediyesi Başkan Yardımcısı İrfan Göz, öğretmenler, öğrenciler ve velilerin katıldığı törende öğrencilere kurtuluş mücadelesinin ve Samsun'un önemi anlatıldı.

Törende konuşan Canik Belediye Başkanı Osman Genç, Samsun'un tarihten gelen bir önemi olduğunu vurgulayarak, "Atatürk'ün Samsun'u tercih etmesi tesadüf değildir. Atatürk neden Sinop'a değil Ordu'ya Trabzon'a değil de Samsun'a çıkmıştır? Bunu iyi analiz etmemiz gerekiyor. Çünkü Samsun sıradan bir şehir değil. Samsun ikinci İstanbul'dur. Birinci İstanbul işgal altındaydı. Samsun o dönemde Anadolu'nun başkentliğini yapıyordu. Dolayısıyla Samsun'u alan Anadolu'yu arkasına almış oluyordu. İşte bu sebeple Atatürk ikinci İstanbul olan Samsun'u tercih etmiştir. Samsun,19 Mayıs 1919 günü milli bağımsızlığa, çağdaşlaşma ve demokratikleşmeye giden yolun ilk adımıdır. Bu sebepledir ki Samsun ilelebet var olacak olan Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu aşamasında çok önemli bir yere sahiptir" dedi.

Gençlere önem verdiklerini de vurgulayan Başkan Genç, "Gençlerimizi seviyoruz, önemsiyoruz. Onlar için ilçemizde eğitim yuvaları açtık, Canik Kültür Merkezi'ni, Hasan Doğan Spor Merkezi'ni, Gençlik Merkezi'ni yaptık. Gençlerimiz bizlerin geleceği. Bunun farkında olarak çalışıyoruz. Gençlerimize daha iyi bir gelecek bırakmak istiyoruz. Atatürk'ün yolundan gideceksiniz. 19 Mayıs ruhunu anlamanız açısından bu gezi gençlerimiz için büyük önem taşıyor. Gençlerimizin ve milletimizin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutluyorum" diye konuştu.

Canik Belediye Başkanı Osman Genç öğrencilerin Havza, Amasya, Erzurum ve Sivas'tan oluşan gezileri boyunca gözlemlerini yazmalarını istedi ve gezi sonunda bu notların kitaplaştırılacağını söyledi.

İl Milli Müdür Yardımcısı Ali Can Usta konuşmasında, ''Bu projeyle çocuklarımız Atatürk'ün yolundaki o manevi havayı teneffüs edecekler ve eminim ki kitaplarda okuduklarını pekiştirerek tecrübe edinecekler. Projeye desteklerinden dolayı Başkan Osman Genç'e teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

Canik Kültür Merkezi'nden ayrılan öğrenciler daha sonra Atatürk'ün Kurtuluş Mücadelesi’ni başlatmak üzere ilk adımını attığı Tütün İskelesi'ne gitti. Burada Canik Belediye Başkanı Osman Genç, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Alican Usta ve Canik Belediyesi Başkan Yardımcısı İrfan Göz öğrencileri uğurladı.
Kaynak: İHA