Erdoğan, Washington'daki Türk ve Müslüman Toplumu Temsilcileriyle Bir Araya Geldi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD'deki temaslarına ilişkin, "Gayet güzel ve başarılı görüşmeler yapmak suretiyle inşallah ülkemize döneceğiz. Gerek bölgesel konuları, gerekse sorunları ele aldığımız bu görüşmelerde, Türkiye ve Amerika arasındaki ilişkileri gerek siyasi gerek ekonomik gerek askeri tüm boyutlarıyla değerlendirmesini yaptık ve geleceğe de bu bakış açısı içerisinde yol haritamızı çizerek devam edeceğiz" dedi.

Erdoğan, Washington'daki temasları kapsamında Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği Rezidansı'nda düzenlenen resepsiyonda, başkent ve çevresindeki Türk toplumu ve temsilcileriyle bir araya geldi. Resepsiyona, bazı Müslüman toplum temsilcileri de katıldı.

Başbakan Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, böyle bir resepsiyonda, Türk ve Müslüman toplumuyla bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

ABD Başkanı Barack Obama'nın davetiyle gerçekleştirdiği resmi ziyaretin Washington ayağını bu akşam tamamlayacaklarını belirten Erdoğan, "Gayet güzel ve başarılı görüşmeler yapmak suretiyle inşallah ülkemize döneceğiz. Gerek bölgesel konuları, gerekse sorunları ele aldığımız bu görüşmelerde, Türkiye ve Amerika arasındaki ilişkileri gerek siyasi gerek ekonomik gerek askeri tüm boyutlarıyla değerlendirmesini yaptık ve geleceğe de bu bakış açısı içerisinde yol haritamızı çizerek devam edeceğiz" diye konuştu.

Erdoğan, Türkiye-ABD ilişkilerinde özellikle AK Parti iktidarının bu döneminin çok daha farklı bir görüntü çizdiğini anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bölgede, Türkiye NATO ülkesi olarak zaten askeri alandaki dayanışmamızın gerçekçi, en güçlü ifadesidir. Siyasi nokta da aynı şekilde. Tüm uluslararası ilişkilerde yine böyle bir dayanışmamızın olduğu ülkeyle ekonomik ilişkiler noktasında ise 10,5 yıl önce aramızdaki ekonomik ilişkilerin 8 milyar dolar olduğunu ve bugün ise geldiğimiz noktada 20 milyar dolara ulaştığını söylersem, nereden nereye geldiğimizi görme bakımından çok önemli olduğunu ifade etmem lazım. Peki bu yeterli mi- Tabii ki yeterli değil. Türkiye gibi, Amerika gibi iki önemli ülkenin böyle nüfus olarak baktığımızda yaklaşık 460 milyonluk nüfusun dış ticaret hacminin 20 milyar dolarda olmaması gerekir. Çok daha ileri durumda olması arzumuzdur."

-"Yüksek Düzey Ekonomi Konseyi noktasında çalışmalarımızı sürdüreceğiz"-

"Yüksek Düzey Ekonomi Konseyi noktasında gerek ekonomi bakanımız gerekse Amerikalı muhatabı olmak üzere çalışmalarımızı sürdüreceğiz. İnşallah bunları da daha iyi bir noktaya taşımanın gayreti içerisinde olacağız" ifadesini kullanan Erdoğan, şu anda ABD'de çok ciddi temsilcilerinin bulunduğunu belirtti.

Erdoğan, şöyle konuştu:

"Burada eğitim alan yavrularımız gerek okul öncesi, gerek ilk, orta, lise, gerekse üniversiteli öğrencilerimiz var. Türkiye'den gelen lisansüstü eğitim öğretim yapan öğrencilerimiz var. Bunlarla Türkiye öyle zannediyorum ki kısa süre sonra buradan çok daha farklı ve dinamik bir yapıyı elde edip ama burada ama kendi ülkesine dönmek suretiyle bizlere de çok daha fazla faydalı olacaklardır. Ben böyle resepsiyonda siz değerli katılımcıları, kardeşlerimizi, dostlarımızı burada ülke ismi vermememe gerek yok, hangi ülkeden olursa olsun bu akşam bu davete icap etmeleri sebebiyle kendilerini kalbi şükranlarımla selamlıyorum ve bu nezaketi gösterdikleri için de kendilerine ayrıca teşekkür ediyorum."

Resepsiyonda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yoğun ilgi gösterildi. Türk ve Müslümanlardan bazılar, Başbakan Erdoğan ile fotoğraf çektirmeye çalıştı. Erdoğan'a, kendisi ve eşi Emine Erdoğan'ın resimlerinin yer aldığı yağlı boya tabloları da hediye edildi.

Muhabir: Barışkan Ünal / Kurbani Geyik

Yayıncı: Tarkan Demir
Kaynak: AA