Bursa Arkeoloji Müzesi Kapılarını Açtı

Restorasyon çalışmaları sebebiyle yaklaşık 3 yıldır kapalı olan Bursa Arkeoloji Müzesi kapılarını ziyaretçilere açtı.

Bursa Arkeoloji Müzesi Kapılarını Açtı
Kültürpark’ta ki 41 yıllık binada hizmet veren Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Bursa Arkeoloji Müzesi’ndeki restorasyon çalışmaları tamamlandı. Bithynia ve Mysia bölgesinde bulunan, M.Ö. 3000 yılından Bizans dönemi sonuna kadar süren devirlere ait eserlerin sergilendiği Bursa Arkeoloji Müzesi, onarım çalışmalarının ardından Müzeler Haftasında açıldı. Müzenin teşhir kısımlarının yenilenmesi, bilgi ve görsel panoların temin edilmesi ve sikke vitrinlerinin yapılmasına Fuat Bursalı destek verdi. Açılış törenine Müzeler Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Gürhan Özdeğer, Prof. Dr. Selçuk Kırlı ve Bursa Arkeoloji Müzesi Enver Sağır ile çok sayıda davetli katıldı.

Müze hakkında bilgi veren Enver Sağır, "1972 yılında arkeolojik eserlerin buraya taşınmasıyla oluşturulmuş bir müzedir. Müze 1972 yılından bu yana teşhir ve tanzimde esaslı bir onarım geçirmedi. Günün yeni müzecilik anlayışına göre büyük bir ihtiyaç duyulduğu anlaşılarak, restorasyondan sonra teşhir-tanzim yenilemesi yapıldı. Yeni müzecilik anlayışına göre teşhir-tanzim ve müzeler, eğitim ve bilgi esası üzerine sergilenmektedir. Bu teşhir-tanzim bütün insanlarımızın anlayacağı bir şekilde tamamlandı. Müzemiz pazartesi günleri hariç, haftanın 6 günü sabah 08.00 akşam 17.00 saatleri arasında ziyarete açık tutulacak" diye konuştu.

Müzede bulunan 25 bin eserden 2 bini sergileniyor. Sergilenen önemli eserler arasında Antandros nekropolünden kap ve süs eşyaları, Karacabey’in Şükraniye köyünde bulunan ve dünyadaki üç örnekten biri olan Greko-Pers mezar steli, Yortan kültürüne ait pişmiş toprak mezar buluntuları, Roma dönemine ait taş eserler, Zeus ve Herakles tasvirleri, Kybele heykelleri, Athena ve Apollon’un bronz büstleri yer alıyor. Müzede ayrıca Bizans dönemine ait eserler de bulunuyor.
Kaynak: İHA