Lübnan ve Mısır'daki Filistinliler, İsrail Tarafından Zorunlu Göçe Tabi Tutulmalarının 65. Yılında Gösteri Düzenledi

Lübnan'daki Filistinli mülteciler, Nakba'nın 65'inci yıl dönümünde protesto gösterisi yaptı.

Beyrut'ta, BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı Merkezi önünde toplanan yüzlerce Filistinli, vatanlarından zorla göç ettirilmelerini protesto etti.

AA muhabirine konuşan Filistinli mülteci Said Ebu Halid, "İsrail, bizi 1948 yılında Hayfa'daki toprağımızdan çıkardı. Daha sonra Suriye'ye gittik oradan da zorla çıkarıldık" dedi.

Ebu Halid, 1948 yılından beri yaşadıkları her anın bir öncekinden daha kötü olduğunu dile getirerek, "Arap bölgesinde meydana gelen her olay bizi olumsuz etkiliyor. Artık vatanımıza dönmek istiyoruz" diye konuştu.

Bir diğer Filistinli mülteci Ziyad Ebu Leyl ise "Nakba, içimizde. 1948'den beri Filistin'e bağlıyız. Bugün zor şartlar altında yaşıyoruz. Suriye'den de Beyrut'a göç etmek zorunda kaldık" ifadesini kullandı.

Suriye'deki olayları Filistin'de yaşananlara benzeten Ebu Leyl, "1948'de Filistin'de olanlar da aynıydı. Filistinliler evlerinden, topraklarından çıkmak zorunda kaldı. Bugün Suriye'de olanlar da öyle" değerlendirmesinde bulundu.

-Mısır'daki Filistinliler-

Mısır'da yaşayan bir grup Filistinli de başkent Kahire'deki Arap Birliği Genel Merkezi önünde gösteri düzenledi.

Göstericiler, "Filistin, Senden Başka Vatan Tanımayız", "Dönüş Hakkımız Ahittir. Ahdimizden Dönmeyiz" yazılı pankartlar taşıdı ve İsrail karşıtı sloganlar attı.

Filistinliler için Nakba,15 Mayıs 1948'de Filistin nüfusunun yarıdan fazlasının zorunlu göçe tabi tutulması ve İsrail'in bağımsızlığını ilan etmesi anlamını taşıyor.

Muhabir: Aya Zaim / Ahmet Atıyye / Zeynep Hilal Karyağdı / Mustafa Yıldız

Yayıncı: Murat Taydaş
Kaynak: AA