Tiyatro Oyunu, 'Sarhoş' Engeline Takıldı

Seksenler dizisinde 46’lık Basri karakterini canlandıran ünlü tiyatrocu Mehmet Elmas, gençleri eğitmek için futbol fanatizmini yeren tiyatrosunu Balıkesir’de oynamak için girişimlerde bulunduğunu ancak, oyunun içindeki konuşmalarda, 'sarhoş' kelimesi geçtiği için bunun önüne engel olarak çıkarıldığını ileri sürdü.

Tiyatro Oyunu, 'Sarhoş' Engeline Takıldı
Amacının oyunda da görüleceği gibi içkinin kötülüğünü anlatmak olduğunu belirten oyuncu, karşılaştığı duruma bir anlam veremediğini söyledi.

Elmas, kendisine 'İstersen bedava oynayabilirsin' diyenlere ise “Ben vergi ödüyorum” cevabını verdi

Türkiye'nin Seksenler dizisindeki 46’lık Basri olarak tanıdığı Mehmet Elmas, Balıkesir ile olan bağını anlattı. İHA’ya özel konuşan Mehmet Elmas, Gönen’in kendisi için ayrı bir anlam ifade ettiğini söyleyerek "Balıkesir'e çocukluğundan bu yana gelip giden, gençlik anıları, çocukluk anıları, orta yas anıları olan Balıkesirli bir oyuncuyum. Gönen’in Sarıköy beldesine bağlı Kavakalan Köyü. Bir aylıkken oradaymışım. Teyzemlerin tarlalarında falan çalışmışlığım vardır. Her yıl 2 ayım köyde geçerdi. Köy ortamını çok severim, bitkiler hayvanlar hoşuma gider. Damda falan rahatsız olmam ben. Tezek kokusu cezbeder beni. Toprak kokusunu hep sevdim ben, hep bir özlem kaldı içimde. Hala gidiyorum köye ama bir keçiye bile bakmayı beceremem, öyle de yeteneksiz bir insanım” dedi.

"BALIKESİR'İ 2 SENEDE AYAĞA KALDIRIRIM"
30 yıldır tiyatro sahnelerinde olan ve Türkiye’de sahneye çıkmadığı şehir kalmayan oyuncu Mehmet Elmas, Balıkesir’i çok sevdiğini, fırsat verilirse Balıkesir'i kültürel manada 2 yılda ayağa kaldırabileceğini söyledi.

Balıkesir’in kendisine çok şey kattığını ifade eden Elmas, “Balıkesir ile ilgili 4 sene önce aklımda çok ciddi planlar vardı. O heyecan kalmadı. Ben Balıkesir’i hakikaten seven bir zengin göremiyorum. Balıkesir'e borçlu olduğunu unutuyor insanlar. Hep buradan kazanmışlar ama şehrin gelişimi için hiçbir şey yapmamışlar. Benim içim ütopya, ütopya derken maddi anlamdan söz ediyorum. Balıkesir’de bir bürokrat bana imkan verse, ben turnelerimden feragat eder bu şehir için çalışır ve Balıkesir’i o anlamda 2 senede ayağa kaldırırım. Ben bu işi biliyorum çünkü” dedi.

"TİYATRODA PARA KAZANIYORSAN AMATÖRÜM DEME ŞANSI YOK"
Gençlere yönelik bir tiyatro oyunu hazırladığını, oyununda futbolun çirkin yüzü olan holiganizmin kötü bir şey olduğunu anlatmaya çalıştığını belirten Mehmet Elmas, tiyatro oyununu sahneye koymak için yaptığı girişimleri ve karşılaştığı sıkıntıları paylaştı. Mehmet Elmas, "Tiyatroda ben amatörlüğe karşıyım. Para kazanıyorsanız 'amatörüm' deme şansımız yok. Konuşmayı bilmeyen öğretmen, okulun tiyatro kulübünü çalıştırıyor. Gençlere yönelik olarak bir oyun hazırladım. Futbolda fanatizm manyaklığını anlatan bir oyun hazırladım. Tamamen ticari gaye ile yaptım. Sonuçta ben hayatımı tiyatrodan kazanıyorum. Milli Eğitim Müdürü Sabri Caner ile görüştüm, kendisi çok olumlu yaklaştı. Bana 'Bu oyunu mutlaka oynamalısınız hemen girişimleri başlatalım' dedi.

Balıkesir Valiliği’ne gittim, sorumlu Vali Yardımcımız Selda Dural çok iyi karşıladı. Milli Eğitim’e dilekçe verdim, oyun metnini verdim ve onlar bir kurul oluşturdular. Sonra bana oyunda geçen sarhoş kelimesini çıkarın dediler. İyi de içkinin kötülüğünü anlatıyoruz zaten burada. Ben kasıtlı olarak bir 70’lik gibi bir kelime kullanmadım reklam olmasın diye. Sonra bana 'Bu sarhoş kelimesini kaldırın ücretsiz oynamanıza izin veririz' diyerek şartlı onay verdiler. Ben niye ücretsiz oynayacağım? Öğretmenler ek ders ücreti almadan ek derse giriyorlar mı? Benim işim oyunculuk; Ben bu işten vergi ödüyorum arkadaş, bunun Türkçesi 'oynama' demektir” diye konuştu

MİLLİ VE MANEVİ OYUNLARA YARDIM
Oyuncu Mehmet Elmas, Balıkesir’de herkesin kendisine saygı duyduğunu ve yardımcı olmak istediğini ancak ufak detaylar ve prosedür yüzünden tiyatro oyununu sahneleyecek bir salon bulmakta sıkıntı yaşadığını söyledi.

Mehmet Elmas, “Balıkesir Belediyesi ile de görüştüm. Sosyal İşlerden Sorumlu yetkiliye konuyu anlattım. 'Liselere yönelik bir oyunum var, belediye olarak liselere yönelik bu oyunu oynattırır mısınız?' dedim. Bana, 'milli ve manevi oyunlar getirenlere biz yardımcı oluyoruz' dedi.

'Salonu verir misiniz?' dedim, olumlu yaklaştılar. Şimdi işte bu oyunu göstermek için sponsor arayışındayım. Türkiye'nin bir çok ilinde oldu böyle örnekler. Belediyelerde şu kural vardır; Encümen kararı aldık şu kadar lira derler, yahu bu encümenler hayatında tiyatroya mı gitmiş? 2 bin lira fiyat istiyorlar tek gösterime. 20 liraya bilet satıyorum, bunun 13 lirası zaten salon kirası ve vergiye gidiyor. Mesela Balıkesir Üniversitesi var. Geçtiğimiz ay hiçbir ücret talep etmeden söyleşiye katıldık. Hiçbir özel araç bile istemedim. Söyleşinin ardından üniversiteden salonu istedim bana vermediler. Bir gerekçeleri bile yok, cahil insanın gerekçesi olmaz ki. İnsanlar kendilerini geliştirmiyorlar ki, üniversitenin oraya bak her yer kafe. Öğrenciler doğru düzgün kitap okumuyor, öğretmen evlerine bak köy kahvesinden beter. Domino, taş oynuyorlar” diye tepki gösterdi, sitemde bulundu

Salon sıkıntısını kısa süre içinde çözmeyi hedeflediğini söyleyen Mehmet Elmas, Balıkesirli tiyatro sevenler ile ‘Dinle Küçük Adam’ adlı oyunuyla mayıs ayının son haftasında buluşacağını söyledi.

Kaynak: İHA