Kütahya'da İşçi Eylemi

Kütahya'da bir grup Seyitömer Linyitleri İşletmesi (SLİ) işçisi, özelleştirme sonrası kendilerine sahip çıkılmadığı gerekçesiyle AK Parti Kütahya İl Başkanlığı önünde eylem yaptı.

Kütahya'da İşçi Eylemi
Yaklaşık 100 işçi, mesai çıkışında Menderes Caddesi üzerinde bulunan AK Parti İl Başkanlığı önünde toplandı. Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı eylemde, işçiler adına basın açıklaması Maden İş Sendikası Kütahya ve Havalisi Şubesi Başkanı Ahmet Ateş yaptı.

İşçilerin özelleştirme sonrası durumlarının ne olacağı hususunda herhangi bir netlik olmadığını ileri süren Ahmet Ateş, "Ülkemizi yöneten siyasi iktidar, işyerimizi özelleştirilme kapsamına almasıyla birlikte 28 Aralık 2012 tarihindeki nihai pazarlık görüşmeleriyle devam eden ihale süreci Özelleştirme Yüksek Kurulunun 15 Mart 2013 tarihli kararıyla onaylanmış ve 19 Mart 2013 tarihinde resmi gazetede de yayınlanmış olup, devir süreci halen devam etmektedir. Seyitömer Linyit İşletmesinde çalışan işçiler olarak bizler bu güne kadar gayretli fedakar çalışmalarımızla Türkiye Kömür İşletmeleri içerisinde yüksek performansla ve en verimli çalışan ekip olmakla birlikte yine kurum içerisinde en karlı işletme olduk. Bizler, içinde bulunduğumuz olumsuz ruh halimize rağmen, aynı performansla verimli bir şekilde çalışmaya devam ederek ülkemize, milletimize en iyi şekilde görevimizi yerine getirerek kazancımızı helal ettirmeye çalışıyoruz.Özelleştirme sürecinde yasaların bizlere vermiş olduğu haklar çerçevesinde tepki vermeye, sesimizi duyurmaya çalıştık. Yine bu süreçte ilimiz iktidar partisi il başkanının ve Milletvekillerimizin müteakip zamanlarda defalarca özelleştirmeler sonucunda hiçbir işçinin mağdur edilmeyeceği, diğer kamu kurum ve kuruluşlara nakillerinin yapılacağı, 4-C’ye geçişlerde problem olmayacağı, kıdem tazminatlarını herkesin alabileceği gibi beyanatları olmuş bunu da açıkça ilan etmişlerdir. Bu beyanatlar çalışanlarımızı bir nebze olsun rahatlatmış olup bu söylemlere umut bağlamışlardır" diye konuştu.

"AK PARTİ'NİN MÜCADELESİ YETERSİZ OLABİLİR"
İşçilerin durumuyla alakalı her kesimden desteğe ihtiyaçlarının bulunduğunu ifade eden Başkan Ahmet Ateş, "11 Mayıs 2013 Cumartesi günü AK Parti İl Başkanlığı'nda Kütahya Milletvekili ve AK Parti yetkililerinin bilgilendirme toplantısındaki 4857’ye tabi çalışanların kamu kurumlarına nakil işlemlerinin 'hukuki değil ve zor bir iş' demesi 4-C ile kıdem tazminatındaki açıklamaları işletmemiz çalışanlarını tedirgin etmiş ve işçi kardeşlerimizin morallerini bozmuştur. Bizler; Ak Parti İl Başkanımızdan, İlçe Başkanımızdan ve Tüm Milletvekillerimizden öncelikle tüm çalışanların devirden önce mutlaka nakil olmaları yönünde çalışmalarını ve gayret göstermelerini istiyoruz. Bizler; 4-C’ye geçişlerde ve bugüne kadar hak ettiğimiz kazanımların korunması, kıdem tazminatlarımızın verilmesi yönünde çalışma yapılmasını istiyoruz. Ancak görünen o ki; bu isteklerimizin gerçekleşmesi için bir milletvekilimizin ve Kütahya AK Parti İl Teşkilatları'nın tek başına mücadele etmesi yeterli olmayabilir. Bu bağlamda ilimizi temsil eden tüm milletvekilleri ve diğer siyasi partiler hatta bölgemizdeki diğer siyasilerinde desteği gerekmektedir.

Bu güne kadar siyasiler tarafından çalışanlarımıza verilen sözlerin arkasında durulmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

OTURMA EYLEMİ
Bu arada, babası SLİ'de çalışan bir genç kız, yaşadığını durumu işçilerle paylaştı. Genç kız, AK Parti üyesi oludğunu ve kendilerine sahip çıkılmadığı gerekçesiyle partiden istifa ettiğini açıkladı.

Basın açıklaması sonrası AK Parti İl Başkanlığı binasına girmek istemini gerginliğe sebep oldu. İşçilerle polis arasında yaşanan gerginlik uzun süre devam etti. Polis, işçilerin aralarında 5 temsilci seçilmesi halinde bu kişilerin binasına alınabileceğini ifade etti.

İşçiler daha sonra kendi aralarında 5 temsilci seçerek, AK Parti İl Başkan Vekili Ahmet Eldiven ile görüşmesini sağladılar. İşçiler bu arada, oturma eylemi de yaptı.

5 işçi temsilcisinin Başkan Vekili Eldiven ile yaptığı 20 dakikalık görüşmede gergin bir ortamda gerçekleşti. Eldiven, işçi temsilcilerine, 18 Mayıs Cumartesi günü 4 AK Parti Kütahya Milletvekilinin katılımıyla bir toplandı düzenleneceğini söylemesi üzerine, işçiler olaysız bir şekilde dağıldı.
Kaynak: İHA