Freedom House'un Raporuna Göre Geçen Yıl 63 Ülke Özgür Basına Sahipti

Freedom House örgütü, 2012 yılında dünyada 63 ülkenin özgür basına sahip olduğunu bildirdi.

Merkezi Washington'da bulunan sivil toplum kuruluşu Freedom House'un "Küresel Basın Özgürlüğü Raporu"nda, 197 ülkenin geçen yıl 63'ünün özgür basına sahip olduğu, 70'inde kısmi basın özgürlüğü gözlemlendiği, 64'ünde ise basın özgürlüğünün bulunmadığı belirtildi.

Basın özgürlüğü oranındaki gerilemeden, dünyada yaşanan kargaşaların ve mali baskıların sorumlu tutulduğu raporda, bir önceki yıl Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da özgür basının elde ettiği kazanımların istikrarsızlığını koruduğu, Tunus ve Libya'nın Arap Baharı ile edinilen kazanımları ağırlıklı olarak koruduğu, Mısır'ın ise önemli ölçüde yoldan çıktığı ifade edildi.

Freedom House'un raporunda, Suriye'de hükümetin, çatışmaların haberleştirilmesini zorla kısıtlamayı, devlet televizyonları yoluyla olaylar hakkında gerçek dışı bilgi vermeyi sürdürdüğü, gazetecilerin ve blogçuların, endişe ve güvensizlik ortamında çalıştıkları kaydedildi.

Raporda Suriye'de merkezi kontrolün ülkenin büyük kesiminde yitirilmesinin, vatandaş gazeteciliğine, yeni basın kuruluşlarının açılmasına ve otosansürde düşüşe olanak sağladığı bildirildi.

Çin ve Rusya'da, gözaltılar, mahkumiyetler, eleştirmenlere açılan davalar, basın kuruluşlarının kapatılması veya sansürlenmesi dahil geleneksel medya üzerindeki sıkı kontrolün sürdüğü dile getirilen raporda, dünya nüfusunun yüzde 14'ünden azının basın özgürlüğü olan, yüzde 43'ünün kısmi basın özgürlüğü bulunan, yüzde 43'ünün ise basın özgürlüğü bulunmayan ülkelerde yaşadığı belirtildi.

Raporda, basın özgürlüğünden faydalanan dünya nüfusu oranının, 1996 yılından yılından bu yana en düşük seviyeye geldiğine dikkati çekildi.

Türkiye, Yunanistan ve İsrail'in "kısmi basın özgürlüğü kategorisi"ne dahil edildiği raporda, Latin Amerika'da basın özgürlüğü bulunmayan ülkeler sayısının 1989 yılından bu yana en yüksek rakama ulaştığı, Ekvador ve Paraguay'ın, "kısmi basın özgürlüğü kategorisi"nden çıkarak "basın özgürlüğü bulunmayanlar kategorisi"ne girdikleri belirtildi.

Raporda, basın özgürlüğü bulunan ülkeler kategorisine dahil edilen ABD'nin, "basın endüstrisi için ekonomik koşulların yetersizliğinden kaynaklanan medya çeşitliliğine yönelik tehditle" karşı karşıya olduğuna işaret edildi.

Basın özgürlüğünün bulunmadığı ülkeler kategorisinde yer alan ve "kötünün kötüsü" olarak adlandırılan ülkelerin, Belarus, Küba, Ekvator Ginesi, Eritre, İran, Kuzey Kore, Türkmenistan ve Özbekistan olduğu kaydedildi.

Muhabir: Gamze Türkoğlu Oğuz / AP

Yayıncı: Erdem Gültekin
Kaynak: AA