Eshab-ı Kehf’te Hıdırellez Etkinlikleri Yarın Başlıyor

İçel’in Tarsus ilçe Belediyesi tarafından her sene gerçekleştirilen ve bu yıl 19.'su yapılacak olan Eshab-ı Kehf'te Hıdırellez Etkinlikleri 3 Mayıs 2013 Cuma günü Atatürk Anıtına çelenk sunulmasıyla başlayacak.

Her yıl Mayıs ayında düzenlenen ve binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen Eshab-ı Kehf'te Hıdırellez Etkinlikleri 3-4 ve 5 Mayıs tarihlerinde çeşitli programlarla kutlanacak.

Cuma günü saat 16.30'da Cumhuriyet Alanında Atatürk Anıtına çelenk sunumu ile başlayacak olan etkinliğin ikinci gününde saat 10.00'da Eshab-ı Kehf'te başlayacak olan ve Cumhuriyet Meydanında son bulacak bisiklet yarışının ardından saat 11.00'da Hz. Daniyal Meydanı'ndan başlayacak Bursa mehteran takımı yürüyüşü ve Yarenlik alanında vereceği konserinin ardından aynı gün 75. Yıl Açıkhava Gösteri Merkezi'nde saat 13.00'da Karakucak güreşleri ile devam edecek.

Şenliklerin son günü olan 5 Mayıs Cuma günü ise Eshab-ı Kehf'te gerçekleşecek. Mehteran takımının Eshab-ı Kehf'e girişinin ardından, günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapılacak, baklava, humus, cezerye, şalgam ve bisiklet yarışmalarında dereceye girenlere ödülleri verilecek. Daha sonra Türkiye'nin tanınmış mevlithanlarından İsmail Coşar ve ekibi Mevlid-i Şerif okuyacak. Ardından Halil İbrahim Sofrası kurularak, şenliğe katılanlara yemek ikram edilecek.

Etkinlikler aynı günün akşamı saat 20.00’de 75. Yıl Açık Hava Gösteri Merkezi’nde Aşık Sefai ve Bülent Serttaç’ın konseri ile son bulacak.

Amaçlarının ülke ve dünya çapında Eshab-ı Kehf ile Tarsus'u tanıtmak olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz,3 gün sürecek olan etkinliklere tüm Tarsusluların davetli olduğunu söyledi.

Her yıl olduğu gibi bu yılda Eshab-ı Kehf şenliklerine Türkiye'nin dört bir yanından misafir beklediklerini ifade eden Başkan Kocamaz, “Hızır ile İlyas’ın buluştuğu, toprağın ısınıp canlandığı, baharın müjdecisi geleneksel Hıdırellezi, yine sizlerle birlikte 19’uncu kez kutlamaya hazırız. Hıdırellez inanç demek, Hıdırellez sevgi demek, Hıdırellez barış demek, Hıdırellez kardeşlik demek, Hıdırellez huzur demek, Hıdırellez umut demek, Hıdırellez kaynaşma, dayanışma demek, Hıdırellez güzelliğe, güzelliklere açılan kapı demek. Kentimiz Tarsus’ta onbin yıllık geçmişi ile dinlerin, dillerin, medeniyetlerin yaşadığı, buluştuğu ve kaynaştığı çok önemli bir yerleşim birimi. Daniyal Peygamber ile Museviliğin, Aziz St. Paul ile Hıristiyanlığın, Eshab-ı Kehf (Yedi Uyurlar) mağarası ve onlarca yatır ile İslamiyet’in cazibe merkezi. İşte bu nedenle, Hıdırellezi, Eshab-ı Kehf ile bütünleştiriyor, hem milli değerlerimizi, hem de inancımızı birlikte mezcediyor, etkinliğimizi bu merkezde birleştiriyoruz. Tüm halkımızı bu güzel duyguları paylaşmaya ve bu coşkuyu hep birlikte yaşamaya davet ediyoruz” dedi.

Kaynak: İHA