Türkiye’nin İlk Tropikal Meyve Bahçesi Kuruldu

Antalya’nın Gazipaşa ilçesi bir ilke ev sahipliği yaptı.

Türkiye’nin İlk Tropikal Meyve Bahçesi Kuruldu
Türkiye’nin ilk tropikal meyve adaptasyon bahçesi Gazipaşa’nın Macar Köyü Gözleyendaş mevkiine kuruldu. Antalya’dan ilçeye gelen 7 kişilik teknik ekip, 6 farklı çeşitteki tropikal meyve fidanlarını toprakla buluşturdu. Antalya Valisi Ahmet Altıparmak’ın direktifleri doğrultusunda, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün koordinasyonunu yaptığı proje kapsamında ilk çalışma gerçekleşti. Gazipaşa Kaymakamı Muhittin Pamuk ve Gazipaşa Belediye Başkanı Cemburak Özgenç’in de katıldığı çalışma, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Hamide Gübbük başkanlığında başladı.

Fidanların toprakla buluştuğu çalışmada Antalya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Şube Müdürü Mehmet Şen, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Beyza Biner ve Dr. Banu Dal da hazır bulundu. YENİ MEYVE TÜRLERİ KAZANDIRACAĞIZ Abid Kaya’ya ait üç dönüm araziye Amerika’nın Florida eyaletinden ithal edilen longan, lychee, passiflora, guana, mango ve pitaya cinsi 6 tür, 11 çeşit toplam 126 fidan dikildi. Büyük bir özenle fidanları toprakla buluşturan ekibe başkanlık eden Prof.Dr. Habibe Gübbük, çalışmanın semeresini 3 yıl sonra göreceklerini söyledi.

Yapılan çalışmanın bilimsel olarak Türkiye’de yapılmış ilk çalışma olduğunu belirten Prof.Dr. Gübbük, amaçlarının Akdeniz bölgesine yeni meyve türlerini kazandırmak olduğunu dile getirdi

Projenin 40 bin TL’ye malolacağını ve bu kaynağın İl Özel İdaresi tarafından sağlandığını vurgulayan Prof.Dr. Gübbük, şöyle konuştu: “Proje teklifini bize Tarım İl Müdürlüğü getirdi. Projeye katılmaya karar verdikten sonra yaklaşık 3 ay hangi türleri bölgeye getirebiliriz diye araştırdık. Türkiye’de tropik meyvede biz de muz var. Bunun yanında 7 yıl önce papaya yetiştirilmeye başlandı. Bizimle aynı iklime sahip ülkelerde çok fazla tropikal çeşit var. Güney Afrika’ya gittiğimizde mango, lychee ve passiflora görebiliyoruz. Antalya’da bu tropikal meyvelerin yetişebileceği en elverişli yerler Gazipaşa ve Alanya. Kışın Antalya’da hava sıcaklığı 11 derece iken, burada 13 derece olabiliyor. Bu nedenle bu açıdan Gazipaşa ve Alanya’yı seçtik. Şu an amacımız öncelikle araştırma. Üç yıl sonra bu toplantıyı yaptığımızda hangi türlerin bölgeye adapte olduğunu, hangi türlerin olmadığını söyleyebileceğiz. Yüzde yüz umutlu olmamız gerekirse bölgede lychee, mango ve passiflora yetişmesinden umutluyuz. Bu türleri bölgeye adapte edebilirsek, bölgede meyve çeşitliliğinde önemli bir artış yaşanacak ve önemli ticari gelir elde edilecektir." Türkiye’de kurulan ilk tropikal meyve adaptasyon bahçesinde yapılan çalışmaları yakından görmek için bölgeye gelen İlçe Kaymakamı Muhittin Pamuk da ilçede tarım sektörünün önemine değindi. Pamuk, yeniliğe açık bir üreticiyi Gazipaşa’da gördüğünü belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Son derece çalışkan insanımız var. 7-8 ay bu bölgede çalışan insanımız, yazın da yaylada üretim yapıyor. Bu bölgede ciddi maliyetler ve zahmetlerle muz üretimi yapılıyor. Gazipaşa tarımsal potansiyel olarak ciddi bir potansiyele sahip. Her köyümüz belli bir tarımsal ürünle anılır. Son günlerde yaşanan olumlu gelişmelerin ardında Gazipaşa turizmden de payını almak için önemli atılımlar yapıyor. Turizmi istiyoruz ancak bizim olmazsa olmazımız tarımdır. Gökçeler Barajı’nın tamamlanmasıyla birlikte ilçede tarım sektörünün çok daha ilerilere gideceğinden eminiz. Bu anlamda yapılan çalışmayı önemsiyor ve başta Antalya Valimiz olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.” ÇALIŞMADAN UMUTLU Tropikal meyve bahçesinin kendi arazisine kurulmasına izin veren Abid Kaya’nın kardeşi Feyzail Kaya da yapılan çalışmadan bir hayli umutlu olduğunu söyledi.

Kendilerine Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden teklif geldiğini belirten Kaya, “Bize teklif geldiğinde kabul ettik. Bu arazinin hazırlanması 15 bin liraya maloldu. İlçemize farklı bir meyve kazandırabilmek için gayret gösteriyoruz. Umarım başarılı oluruz” ifadelerini kullandı Fidanları büyük bir özenle toprağa diken teknik heyet, sulama ve budama işlerini de yaptıktan sonra ilçeden ayrıldı. Heyet belli aralıklarla ilçeye gelerek bahçenin gelişimini kontrol edecek ve raporlar hazırlayacak .
Kaynak: İHA