İzmir Ticaret Odası Da Ayakkabıcılık Sektörüne Destek Verecek

Ekonomi Bakanlığı'nca sektörleri kalkındırmak için hazırlanan Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Projesi kapsamında, İzmir Ticaret Odası'nın İzmir ayakkabıcılık sektörüne destek vereceği bildirildi.

İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş, odada düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, projeyle İzmir'deki ayakkabı firmalarına uluslararası alanda rekabet etme fırsatı sunulduğunu ifade etti.

Hükümetin 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefini desteklediklerini belirten Demirtaş, bunun gerçekleşebilmesi için en az 100 milyar dolarlık ihracatın İzmir'den yapılması gerektiğine işaret etti.

Bu konuda üzerlerine düşeni yaptıklarını ifade eden Demirtaş, "Üyelerinin fuarlara katılması için düzenli nakdi yardım veren Türkiye'deki ilk ve tek odayız. Yurt dışında fuarlara katılan üyelerimizin stant bedellerine bin dolara kadar katkı yapıyoruz. Yurt içi ve yurt dışı fuar organizasyonlardan her yıl 2 binden fazla üyemiz faydalanıyor" dedi.

Ekonomi Bakanlığı'nın geçen yıl URGE Projesini hayata geçirdiğini hatırlatan Demirtaş, oda olarak bu kapsamda plastik, kuyumculuk, gelinlik ve ayakkabıcılık sektörlerinde proje çalışması başlattıklarını kaydetti.

Ayakkabıcılık sektörünün 35 katılımcı firma ile bu projeler içinde en geniş katılıma sahip sektör olduğunu dile getiren Demirtaş, şöyle konuştu:

"İhtiyaç analizleri sırasında sektörün gösterdiği ilgi bizi çok memnun etti ve heyecanlandırdı. İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin işbirliği ile yapılan analizler sonucunda sektörümüzün ihtiyaçları doğrultusunda eğitim ve danışmanlık konuları belirlendi. Eğitimlerin tamamlanmasının ardından yurt dışı ziyaret ve alım organizasyonları planlıyoruz. Ayakkabıcılıkla ilgili dünyanın önemli fuar organizasyonlarına İzmirli ayakkabı firmalarını götüreceğiz. Ürünlerle ilgilenen ithalatçı firmaları İzmir'deki ayakkabı sektörü temsilcileriyle buluşturup, iş görüşmeleri imkanı sunulacak.

URGE Projesi kapsamındaki her bir projenin bütçesi 2 milyon doların üzerinde. Projemizde bakanlığın destek oranı yüzde 75, bakanlık tarafından desteklenmeyen yüzde 25'lik bölümün yarısını oda olarak karşılayacağız. Böylece firmalarımız, yüzde 12,5 tutarında bir bedel ödeyerek tüm desteklerden faydalanabilecek."

Konuşmaların ardından projeye katılan 35 ayakkabı firmasından gelen temsilcilere, İzmir Ekonomi Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından bilgilendirici sunum yapıldı.

Muhabir: Mustafa Yıldırım

Yayıncı: Nevbahar Kabaklı
Kaynak: AA