Afgan Uzmanlar, Nazilli Pamuğunu Öğrenecek

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, ev sahipliğinde İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Pamuk Programı 6. Yürütme Komitesi toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıda, 5 Afgan uzmanın Nazilli Pamuk Araştırma İstasyonu ev sahipliğinde pamuğun her aşamasını içeren uygulamalı eğitim alacağı bildirildi.

Genel Sekreter Ekmeleddin İhsanoğlu’nun önem verdiği Pamuk Eylem Planı, İİT üyesi 57 ülkeden pamuk üretimi gerçekleştiren ve çoğunluğu en az gelişmiş ülke durumundaki Batı ve Orta Afrika ülkeleri başta olmak üzere 30 ülkeyi kapsıyor. 22. İSEDAK oturumunda onaylanan İİT Pamuk Eylem Planı 2007 yılında uygulanmaya başlandı. Şimdiye kadar, Pamuk Eylem Planı uygulamasından sorumlu İslam Kalkınma Bankası başkanlığındaki proje komitesi 4 kez, Türkiye başkanlığındaki yürütme komitesi 5 kez, Arap, Afrika, Asya bölgesinde 6 kez, uzmanlık merkezi ise 2009 ve 2010 yıllarında 2 kez toplandı.SON TOPLANTI ANKARA’DA YAPILDIPamuk Eylem Planı yürütme komitesi toplantısının 6.’sı, önceki gün Ankara’da gerçekleştirildi.

Kooperatifçilik Genel Müdürü İsmail Kalender başkanlığındaki toplantıya; İİT Genel Sekreterliği, İslam Kalkınma Bankası (IDB), İslam Ticareti Geliştirme Merkezi (ICDT), İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC), İİT Ekonomik ve Ticari Daimi İşbirliği Komitesi (İSEDAK) Koordinasyon Ofisi, Nazilli Pamuk Araştırma İstasyonu Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü temsilcileri katıldı.

Hoşgeldiniz konuşmasının ardından Yürütme Komitesi Başkanı tarafında yapılan hoş geldiniz ve açılış konuşmasının ardından İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu’nun toplantıya ilişkin mesajı okundu. Gündemin kabulü ve raportörün belirlenmesinden sonra yürütme komitesi sekretaryası görevini yürüten Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü tarafından gelinen aşama ve bundan sonraki perspektife ilişkin bir sunum yapıldı.AFGAN UZMANLAR NAZİLLİ’YE GELİYORArdından Afganistan için hazırlanan eğitim projesinin Türkiye ve SESRIC işbirliğiyle finanse edilerek Haziran 2013 tarihinde Türkiye’de uygulanacağı müjdesi verildi.

Söz konusu proje kapsamında 5 Afgan uzman Nazilli Pamuk Araştırma İstasyonu ev sahipliğinde pamuğun her aşamasını içeren uygulamalı eğitim alacak.
İkinci gündem maddesi kapsamında İslam Kalkınma Bankası temsilcileri Proje Komitesi toplantılarında kabul edilen 27 projeye ilişkin açıklamalarda bulundu.
Gündemin devamı kapsamında merkezi Ankara’da bulunan SESRIC temsilcileri pamuk ve diğer konularda yürüttükleri faaliyetler kapsamında bilgi vererek bir sunum yaptı.
Gündemin diğer konular başlığı altında eylem planının 2016 yılında sona ereceği göz önünde bulundurularak yatırım yerine eğitim ve teknik işbirliği faaliyet ve projelerine ağırlık verilmesi konusu tartışıldı. Toplantıya katılan kurum ve kuruluşlarının 2007’den bugüne kadar devam eden program ve işleyişi ile ilgili yaptıkları sunumlar ve görüşmelerin ardından toplantıda alınan kararlar açıklandı.PAMUK İÇİN İŞBİRLİĞİ ARTIRILACAKPamuk Eylem Planı 6. yürütme komitesi toplantısındaki kararlar şöyle sıralandı: "Pamuk sektöründe kapasite artırma ve teknik işbirliğine yönelik çalışmaların önemi vurgulanmış, Pamuk Eylem Planı kapsamında hazırlanmış olan mevcut projelerin gözden geçirilerek, teknik işbirliği ve kapasite artırma projelerine odaklanılması konusuna dikkat çekilmiştir. “İslam Kalkınma Bankasından Nisan ayı sonuna kadar mevcut projelerin durumları ile ilgili bir rapor sunmaları istenmiştir. SESRIC tarafından kapasite artırmaya yönelik olarak geliştirilecek 40 ila 50 arasındaki faaliyet konusunda ve yine SESRIC’in Nazilli Pamuk Araştırma İstasyonu ile birlikte ülkemiz ev sahipliğinde bir toplantı yapılması ve Uzmanlık Merkezlerine yönelik Gen Bankası oluşturulması amacıyla ‘Kavram Kağıdı’ hazırlayacak olmalarından memnuniyet duyulduğu ifade edilmiştir. "