MHP'li Durmaz: Sayın Bakan Türk Çiftçisinin Feryadını Dinlemelidir

MHP Genel Başkan Yardımcısı, Sadir Durmaz, çiftçinin ‘inim inim inlediğini’ savundu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e açıklamalarını eleştiren Durmaz, "Sayın bakan dağdaki teröristlere Çözüm Süreci adı altında türkü söyleyeceğine Türk çiftçisinin feryadını dinlemelidir." dedi.

MHP’li Durmaz, yaptığı yazılı açıklamada, tarım politikalarını eleştirdi.

Bütün dünyada çiftçilere sürdürülebilir tarımsal üretim, başka ülke çiftçileri ile rekabet, güvenilir ve kaliteli ürünler üretmesi için tarımsal destekler verildiğini ifade eden Durmaz, "Gelişmiş ülkeler için tarımsal destekler üretim planlamasının en önemli aracıdır. Tarımsal Destekleme planlamalarının en az 3 ile 5 yıllık dönemler halinde yapılması gerekirken, AKP'nin her türlü destek ve yönlendirmeden uzak tarım politikaları sonucunda, artık üreticimiz hangi ürünü ne zaman, ne kadar ekip, ne kadar destekleme alacağını ve ürününü kime satacağını bilememekte, geleceğe dönük planlar yapamamaktadır." diye konuştu.

"10 YILDA BUĞDAY ÜRETİCİSİNİN UĞRADIĞI KAYIP 13 KATRİLYON"

AK Parti yönetimindeki on yılda, sadece buğday üreticisinin uğradığı kaybın 13 katrilyon lira olduğunu savunan Durmaz, şu ifadeleri kullandı: "Elini çiftçinin cebinden çekmeyen AKP'nin sığ, vizyonsuz günü kurtarmaya dönük, özünde üretimi, çiftçiyi bitirecek politikaları neticesinde çiftçilerimiz icra ve hapis kıskacında can çekişmektedir. Ülkemizde, AKP İktidarları döneminde tarımsal destekler amaçsızca uygulandığından yapılan yanlış mevzuat değişiklikleri ile birlikte durum destek vermeme politikası haline gelmiştir. AKP 2006 yılında, çiftçiye verilecek destek Gayrisafi millî hasılanın yüzde 1'inden az olamaz yasal düzenlemesini yapmıştır. Hükümet 2006'dan bugüne kadar bu rakamı hiçbir zaman tutturamamıştır. Bütün bunlar yetmiyormuş gibi, hububat destek ödemelerinde AKP hükümeti, çiftçinin kendi hakkı olan parasını bile ödememiştir."

"ÇİFTÇİ İNİM İNİM İNLEMEKTEDİR"

Bitkisel üretimde destekleme primi verilirken ortalama verimin üstüne çıkan çiftçinin cezalandırıldığını da önü süren Durmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çiftçinin cebinden çalmayı adet haline getiren AKP, sıfır faizli kredi veriyorum diye kredi vermiş hayvan fiyatları yüzde yüz zamlanmış söz konusu kredi çiftçiye iki katına mal olmuştur. Bugün destekleme ödemelerinde çiftçi başına, kimin ne için kestiği belli olmayan 30 lira para kesilmekte ve AKP her sıkıştığında çiftçinin cebine el atmaya devam etmektedir." Zaten darda, zorda olan çiftçi inim inim inlediğini iddia eden Durmaz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından, her fırsatta dile getirildiğini savunarak, hayali fatura, hayali ekim alanı, hayali rekolte iddiaları tüm çiftçileri zan altında bıraktığını ileri sürdü. Durmaz, sözlerini şöyle tamamladı: "Sayın bakan dağdaki teröristlere çözüm süreci adı altında türkü söyleyeceğine Türk çiftçisinin feryadını dinlemelidir. Zaten zamlarla beli bükülen, traktörüne mazot koyamadığı için tarlasına gidemeyen Türk çiftçisinin; her sıkıştığında elini çiftçimizin cebine atan AKP Hükümetine hak ettiği cevabı sandıkta vereceğinden kimsenin kuşkusu olmamalıdır."