Saakaşvili: Gürcistan Nato ve Ab'ye Açtığı Pencereyi Türkiye'ye De Açmıştır

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, iki ülkenin dostluğuna vurgu yaparak, "Bu gün sizler, iki ülke arasında köprü görevi yapıyorsunuz.İyi ilişkilerin geliştirilmesi anlamında tabi ki. Gürcistan NATO'ya ve AB'ye açtığı pencereyi Türkiye'ye de açmıştır." dedi.

İnegöl Kafkas Folklor ve Kültür Derneği'nin davetlisi olarak Bursa'nın İnegöl ilçesine gelen Mihail Saakaşvili, coşkulu bir kalabalık tarafından karşılandı. Saakaşvili ilk olarak gittiği Hayriye köyündeki tanıdıkları ile görüştü. Köyde Ergün Atabey'in evini ziyaret eden Saakaşvili, ardından geldiği İnegöl'de Basri Yıldırım'ın evine geçti. Burada kısa bir süre kalan Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, çıkışta vatandaşlara el sallayıp kısa süre sohbet etti.Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili'ye evde Gürcü yemekleri ikram edildi. Basri Yıldırım ise Saakaşvili'yi evinde ağırladığı için mutlu ve gururlu olduğunu söyledi.

Ardından İnegöl Kafkas Folklor ve Kültür Derneği'ne geçen Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, İnegöl'de yaşayan Gürcülere ve İnegöllülere Gürcistan'dan selam getirdiğini belirtti.

Saakaşvili, "Burası bizim atalarımızın geldiği yere çok benzediği için benim uzun zamandır planladığım bir ziyaretti İnegöl'e gelmek. Bu sadece bu coğrafyanın benzerliğinden değil, aynı zamanda burası Gürcistan'ın kültürünü yaşatan çok önemli sembollerden biridir İnegöl. Yüzyıllar boyunca Gürcistan'ı yakıp yıkmaya çalışan düşmanlar oldu. Gürcüler bundan nasıl korundu diye sorarsanız, bunun cevabı İnegöl'de saklı. Çünkü buradaki kültür muhafazası bunu çok iyi cevaplayacaktır." dedi.

Ziyarette, 103 yaşındaki ninenin anlattıklarını ve gözyaşından da bunu anladığını belirten Saakaşvili, şunları söyledi: "Bu insanlar her zamankinden daha çok gürcü oldular. Coşkuyla bu kültürü muhafaza ettiler. Biz Gürcülerin özelliğimizde tam olarak budur. Ben çok iyi biliyorum ki Gürcü milleti bu ülkede çok dinamik ve başarılı olduğunu biliyorum. Sadece Türkiye değil, tüm dünya arenasında Gürcülerin başarısına şahit oluyoruz."Kafkas halk dansları topluluğu tarafından karşılanan Gürcistan Saakaşvili, gösteri sunan çocuklarla da yakından ilgilendi. Bundan önce yaptığı Mısır ziyaretinde de aynı duruma şahit olduğunu anlatan Saakaşvili, "Mısır'da ki geçmişteki en güçlü iktidarın Gürcülerin oluşturduğunu anlattılar. Irak, Gürcülerin oluşturduğu bir yerdir. Irak'ı çok uzun süre önce Gürcüler kurmuştu ve Kuzey Irak'ı da çok uzun süre Gürcüler yönetti. Tüm bu ülkelerde Gürcülerin önderliği ayrıcalığını hepimiz biliyoruz. Biz ticarette çok güçlüyüz ve ülke yönetiminde eğitimde, kültürde, sporda ben biliyorum ki çok başarılı temsilcilerimiz vardır burada da." dedi.

"GİTTİĞİM HER YERDE ÇOK SICAK KARŞILANDIM"
Gittiği her yerde çok sıcak karşılandığını bildiren Saakaşvili, "Bu ülkelerdeki temsilcilerle, beni karşılayanlar tarafından çok sıcak karşılandım. Onların da Atatürk gibi güçlü önderleri vardı. Başbakan Tayyip Erdoğan kendi damarlarında da Gürcü kanı dolaştığını söyledi.

İki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinde gürcü halkının ne kadar önemli rol oynadığını belirtmemiz yerinde olacaktır."ABD ve Polonya ordusunda da üst düzey Gürcü komutanların bulunduğuna değinen Saakaşvili, şöyle devam etti: "Özellikle Körfez Savaşı'nda Yakın Doğu ve İranlıların yönetiminde çok önemli Gürcüler bulunuyor. İran yönetiminde de çok önemli roller üstlendi Gürcüler. Şuan aynı şeyi Türkiye Cumhuriyeti'nde de görmekteyiz. Şunu gururla söylemek istiyoruz; biz Gürcü halkı her alanda başarılı olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Ben tabi bu arada çok iyi biliyorum. Gürcü kültür, örf ve adetlerini ne kadar zor şartlar altında muhafaza ettiğinizi biliyorum. Bu kolay değildi. Çünkü Ruslar sizi oradan sürdüler ve Gürcistan'ın en sadık vatansever evlatlarını söküp attı. Ruslar bizi başka ülkelere peşkeş çekti. Burada Gürcü ve Abhaz milletinin kökenlerinin kardeşçe bir arada yaşadığını görmekteyiz. Demek ki bu gerçekleşebiliyormuş. Bu iki halk barış içinde yaşayabiliyorlarmış. Demek ki Kafkas halkının birlikte yaşaması mümkün. Tabi başka güçler tarafından buna zarar verilmezse."Türkiye'de ki Gürcülerin kendi kültürlerini yaşatarak kardeşçe yaşadıklarına değinen Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili, "Siz gürcü kültürünü taşıyor ve kardeşçe yaşıyorsunuz. Bu birlik ve beraberlik sizden oluşuyor. Biz Gürcüler tüm dünyada 10 milyon'dan fazlayız. Bunun belli bir kısmı Hristiyan ve bazıları Müslüman. Tabi bu din farkı çok önemli değil. Bu sadece renklilik katıyor. Bu size Gürcistan'dan gönderilen bir mesajdır. Siz bu kültürü yaşatan toplum olarak, birlik ve beraberlik içinde yaşayacağız her zaman. Aynı zamanda Gürcistan vatandaşı olma hakkı tanıyacağız." dedi.

"GÜRCİSTAN NATO VE ABD'YA AÇTIĞI PENCERESİNİ TÜRKİYE'YE DE AÇTI"
Türkiye'de yaşayan Gürcülerin iki ülke arasında köprü görevi gördüğünü belirten Saakaşvili, "Çünkü bugün sizler, iki ülke arasında köprü görevi yapıyorsunuz. İyi ilişkilerin geliştirilmesi anlamında tabi ki. Gürcistan NATO'ya ve AB'ye açtığı pencereyi Türkiye'ye de açmıştır. Türkiye ile ilişkilerini geliştirmeye devam etmektedir. Siz sadece Türk vatandaşı değilsiniz, siz özellikle başarılı dinamik bir Türk vatandaşısınız. Hiç olmadığım kadar bu bayrağın altında gururla duruyorum." şeklinde konuştu.

Düşman tehdidi altında olduklarına dikkat çeken Saakaşvili, şunları söyledi: "Şuan düşman topraklarımızı işgal altında tutuyor. Uğraşıyorlar, çünkü gelişmemizi engellemeye çalışıyorlar. Önümüzü kapatmaya çalışıyorlar. Oluşturduğumuz yenilikleri yıkmaya çalışıyorlar. Sizi görünce ben şunu çok iyi anlıyorum ki; bizi işgal etmeye hiç bir zaman güçleri yetmeyecektir. Bizi bir köşeye sıkıştıramazlar. Çünkü biz çok zeki, dinamik bir halkız. Ve biz yıkan değil, inşa edeniz. İmha eden değil, oluşturan olduk." Başbakan Erdoğan'ın da Türkiye'de yaşayan Gürcüleri övdüğünü anlatan Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili şöyle devam etti: "Sizin başbakanınız heyecanla İnegöl'de ne kadar başarılı Gürcülerin yaşadığını kendisi ifade etti ve ne kadar güçlü bir Türkiye Cumhuriyetini inşa ettiklerini kendilerini bana anlattılar. Siz bu başarılarla Gürcü kültürünü, adetlerini her zaman koruyacağınıza canı gönülden inanıyorum." Çifte vatandaşlık konusunda da konuşan Mihail Saakaşvili, "Vatandaşlarım, ne kadar başvuru yaparsanız, ben de bunları onaylayacağımı buradan ifade etmek istiyorum. Gürcistan'ın kaybedecek vatandaşı yok, zaten azız. Her vatandaşımızı kazanmalıyız. Her vatandaşımızı gözetmeliyiz. Birlik olursak bizi kimse kenara itemez. Bir kez daha İnegöl halkı size teşekkür ediyorum. Biz buradaki vatandaşlarımızın çalışmaları için destek vermemiz gerektiği hususunda çalışmalar yaptık. Gururla bu kültürü devam ettirebilmeleri için. Biz iki gururlu cumhuriyetin temsilcileri, vatandaşlarıyız. Bizi doğru yoldan hiç bir zaman ayıramayacaklar. Buradan çok mutlu ayrılıyorum." ifadelerini kullandı.Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ayrıca dernekte imzaladığı anı defterine ise şunları yazdı: "Küçük Gürcistan'ın büyük insanlarıyla gurur duyuyorum. Gürcü kültürünü yaşattığınız için hepinize teşekkür ediyorum."