Bakan Bağış: Ecdadın Çiçek Uğraşı, İnce Anlayışının Göstergesidir

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, çiçeklerle uğraşmanın incelik ve hoşgörünün göstergesi olduğunu belirtti.

Bağış, “Bir toplumun ruh halini anlamak için o toplumun uğraşlarına bakmak gerekir. Bizim atalarımız, bizim ecdadımız o ince anlayışı ve hoşgörüsüyle çiçeklerle uğraşmıştır.” dedi.

Egemen Bağış, Emirgan Korusu’nda açılışı gerçekleştirilen 8. İstanbul Lale Festivali etkinliklerine katıldı.

Çiçekle uğraşmanın incelik ve hoşgörünün sembolü olduğunu belirten Bağış, “Bir toplumun ruh halini anlamak için o toplumun uğraşlarına bakmak gerekir. Bizim atalarımız, bizim ecdadımız o ince anlayışı ve hoşgörüsüyle çiçeklerle uğraşmıştır. Çok farklı olan, sembolik güçleri olan, derin anlamlı olan yüksek ruhlu tabiatlarıyla ecdat laleye ayrı bir anlam yüklemiştir.” şeklinde konuştu.

Lale çiçeğinin toplum üzerindeki etkisi hakkında konuşan Bağış, “Lale bir bakıma mütevaziliğin çekingenliğin sembolüdür. Aynı zamanda, renkleri ve güzelliği ile görenleri cezbeden bir çiçek olmuştur. Lale dallanmayan sadece bir sap ve çiçek verdiğinden itikadımıza göre tevhidin bir sembolü olarak görülmüştür. Lale, tektir, yeganedir, birdir, yani eliftir. Lalenin açtığı çiçek altı yapraklıdır. Allah’ın zati sıfatları altı tanedir. İnsan altı yönlüdür, Kabe altı yönlü geometrik bir yapıdır. Lale festivalinin İstanbul’a hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. “ ifadelerini kullandı.Nisan ayı boyunca devam edecek olan etkinliklerin açılışına, Egemen Bağış’ın yanı sıra çok sayıda davetli ve vatandaş katıldı.

Etkinliklerin sekizinci yaş günü pastasını kesen Bağış ve beraberindekiler, bahçede bir süre gezdi, laleler arasında fotoğraf çektirdi. Bağış, daha sonra İsmail Acar tarafından açılan resim sergisini gezdi.