Dışişleri Bakanlığı'ndan Açıklama

Dışişleri Bakanlığı, Silah Ticareti Antlaşması'nın BM Genel Kurulu'nda kabul edilmesinin memnuniyetle karşılandığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, ''Silah Ticareti Antlaşması'nın yedi yıl süren müzakerelerin ardından kabul edilmesi memnuniyetle karşılanmaktadır. Antlaşmanın 3 red ve 23 çekimser oya karşı 154 oyla kabul edilmesi, üye devletlerin çok büyük çoğunluğunun konvansiyonel silahların ihracatı, ithalatı ve transferi konusunda mümkün olan en yüksek seviyede ortak kuralları belirleyen ve hukuki bağlayıcılığı bulunan evrensel bir araca sahip olma yönündeki güçlü iradesini yansıtmaktadır'' denildi.

Karara Türkiye'nin de ortak sunucu olduğuna değinilen açıklamada, antlaşmanın, mevcut koşullarda en iyi uzlaşıyı teşkil ettiği ve önümüzdeki dönemde iyileştirmeler yapılmasını mümkün kılan maddeler içerdiği kaydedildi.

Açıklamada, ''Antlaşmanın evrenselleşebilmesi için, uzlaşı dışında kalan üye devletlerin de çok uzak olmayan bir gelecekte, antlaşmaya taraf olmalarını ümit ediyoruz'' ifadesine yer verildi.

Muhabir: Duygu Özbay

Yayıncı: Hüseyin Köşger
Kaynak: AA