Burhan Kuzu: Komisyon, İç Tüzük’e Aykırı Değil

Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, çözüm sürecine ilişkin TBMM’de araştırma komisyonu kurulmasının, İç Tüzük ve Anayasa’ya aykırı olmadığını belirtti.

Kuzu, "Komisyon kurulduğunda bazı partilerin üye vermemeleri komisyonun çalışmasına engel değil." dedi.

Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Meclis’te gazetecilerin sorularını yanıtladı. Çözüm sürecine ilişkin araştırma komisyonu kurulmasının Anayasa ve Meclis İç Tüzüğü’ne aykırı olduğu iddialarını değerlendiren Kuzu, "İç Tüzük’te de Anayasa’da da araştırma komisyonları ile ilgili konu sınırlaması yok. Ne zaman var? Çalışmaya başladıktan sonra devlet sırrı ya da benzer kanundan kaynaklanan kimi engeller varsa ayrı bir konu ama onun dışında konu olarak bir sınırlama yok. İsmi A ya da B, çok önemli değil." dedi.

Tüm partilerin komisyona katılmasının sürece güç katacağını söyleyen Kuzu, "Ancak, komisyon kurulduğunda bazı partilerin üye vermemeleri komisyonun çalışmasına engel değil. İki parti olur üç parti olur bir parti olur, çalışır. Bu komisyonun kurulmasına engel değil. Komisyon kurulmasına oylama ile Genel Kurul karar veriyor. Genel kurul bu kararı verdikten sonra sorun da bitmiş oluyor." diye konuştu.

"UYGULAMAYA BAKARAK DEĞERLENDİRİLİR"

Kuzu şöyle devam etti: "Görevi nasıl olur, o uygulamaya bakarak değerlendirilir. Bir sınır koymanın, şu an yasadan kaynaklanan sınırlar varsa onların dışında, bir sınır koymak da caiz olmasa gerek. Akil insanların raporları burada değerlendirebilir. Diyelim şu olabilir: bu komisyon gelen raporları değerlendirip, belki bir yasal düzenleme gerekiyorsa, kimi yasalarda, çekilme süreci ile alakalı söylemiyorum, diyelim ki bazı yasalarda değişiklikler gerekiyor. Öneri olarak, zaten onların söyledikleri bağlayıcı değil. Sonuç olarak Meclis’in karar vermesi lazım. Şu aşamada ben muhalefetin bu tutumunu doğru bulmuyorum." İsmin, Çözüm Sürecini Değerlendirme Komisyonu olmasının komisyonun çalışma alanını daraltmayacağını belirten Kuzu, "İtirazları buysa oturup, bütün partiler isim değişikliği de yapabilirler. Kapsama alanını da belirleyebilir. Mesele, niyet iyi olsun." ifadesini kullandı.

Komisyonun bilgi ve doküman toplayarak, yaptığı araştırmalar ışığında gelecek akil insanlar raporunu değerlendirmesinin doğal ve normal olduğunu aktardı.

YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI

Kuzu, yeni Anayasa çalışmalarını da değerlendirerek, "Çıkmamış canda ümit vardır, derler. Ben o noktadayım. Gayret ediliyor ama ağır gidiliyor. Bizi üzen o. Ağır gitmesinden dolayı ümitsizlik tablosu doğuyor." dedi.

Bugüne kadar görüşülen maddelerde dörtte bire yakın uzlaşma sağlandığını aktardı. Kuzu, "Bu ayın sonuna kadar çalışma olur mu olmaz mı bilmiyorum. Bunu bir maç olarak telakki etmiyoruz. 90 dakika doldu, uzatmaları da oynadık, gol yok, bitti. Böyle değil. Ümit varsa devam eder. Ümit olup olmadığına da Meclis Başkanı ile komisyon karar verecek." şeklinde konuştu.