''30. Uluslararası Ankara Müzik Festivali'' Bu Akşam Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın Konseriyle Başlayacak

Bu yıl 30. yaşı kutlanan ''Uluslararası Ankara Müzik Festivali'' bu akşam Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın konseriyle başlayacak.

Ankara Devlet Opera ve Balesi Joseph Haydn'ın eseri ''Eczacı'' operasının ilk gösterimini 9 Nisan'da gerçekleştirecek.

14. ODTÜ Sanat Festivali kapsamında sahne alan ''Tango+'', 6 Nisan'da ODTÜ Kemal Kurdaş Salonu'nda sahne alarak Arjantin Tango dansını ve müziğini Başkentlilerle buluşacak.

Ankara Devlet Tiyatrosu 16, ADOB ise 7 eserle sanatseverlerin karşısına çıkacak.

Başkentte bu haftaki kültür sanat etkinliklerinden bazıları şöyle:

-Tiyatro-

Akün Sahnesi:

İskender Altın'ın yönettiği, Moises Kaufman'ın yazdığı ''33 Varyasyon'' bugün, yarın ve 6 Nisan'da izlenebilecek.

''Bir Delinin Hatıra Defteri'' 9 ve 10 Nisan'da temsil verecek. Yönetmenliğini Cem Emüler'in gerçekleştirdiği oyunda Erdal Beşikçioğlu rol alıyor.

Altındağ Tiyatrosu:

''Dönülmez Akşamın Ufkundayız'' bugün, yarın ve 6-7 Nisan'da seyredilebilecek.

Diyarbakır DT yapımı ''Kanlı Nigar'' 9 ve 10 Nisan'da başkentli sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Sadık Şendil'in yazdığı, Volkan Özgömeç'in yönettiği oyunda, Aksaray'daki yangında evi yanan Nigar, İstanbul'un temiz bir mahallesinde, şirin bir konağa taşınmasının ardından konak sahibi Agah Efendi ve Nigar'ın geçmişinden gelenlerle yaşadıkları anlatılıyor.

Büyük Tiyatro:

Ali Berktay'ın kaleminden Ayşe Emel Mesci'nin yönettiği ''Kerbela'' 5 ve 7 Nisan'da sahnelenecek. Orhan Asena'nın yazdığı, Serhat Nalbantoğlu'nun sahneye taşıdığı ''Hürrem Sultan'' 9 Nisan'da izlenebilecek.

Cüneyt Gökçer Sahnesi:

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu'nun sergilediği, Barış Erdenk'in yönettiği ''Özgürlüğün Bedeli'' bugün, yarın ve 6-7 Nisan'da sahne alacak.

Işıl Kasapoğlu'nun yönettiği, Edmond Rostand'ın kaleminden Sabri Esat Siyavuşgil'in Türkçeye kazandırdığı ''Cyrano De Bergarac'' 9 ve 10 Nisan'da seyircinin karşısında olacak.

Küçük Tiyatro:

Shakespeare'nin aynı adlı eserinden uyarlanan ''Venedik Taciri'' bugün, yarın ve 6-7 Nisan'da temsil verecek.

Bursa DT yapımı ''Karmakarışık'' ise 9 ve 10 Nisan'da Ankaralı tiyatroseverleri selamlayacak. Ray Cooney'in yazdığı, Haldun Dormen ve Kemal Uzun'un çevirdiği oyunun yönetmenliğini Kerem Atabeyoğlu yapıyor.

Oda Tiyatrosu:

''Kontrbas'' bugün, yarın ve 6 Nisan'da sahnelenecek. Olcay Kavuzlu'nun rol aldığı ve bir müzisyen üzerinden toplumun, bireyin, müziğin, cinselliğin, hiyerarşi dedikodusunun işlendiği oyunu, Patrick Süskind yazdı, Metin Belgin yönetti.

Güner Sümer'in yazdığı, Olcay Poyraz'ın yönettiği ''Hüzzam'' da 9 ve 10 Nisan'da seyredilebilecek.

Stüdyo Sahne:

Rick Cleveland'ın yazdığı, İlham Yazar'ın yönettiği ''Jerry ve Tom'' yarın ve 5-6 Nisan'da, ''Bekleyiş/Karıncalar'' ise 9 Nisan'da izleyiciyle buluşacak.

İrfan Şahinbaş Sahnesi:

Savaştan ekmeğini çıkarmaya çalışan Cesaret Ana'nın üç çocuğunu savaşa kaptırmama çabasını konu alan ''Cesaret Ana ve Çocukları'' bugün, 6 ve 10 Nisan'da sahnede olacak.

Şinasi Sahnesi:

İlham Yazar'ın yönettiği, Tolga Tekin, Mesut Turan, Murat Çidamlı, Buğra Koçtepe'nin rol aldığı ''Yastık Adam'' bugün, yarın ve 6 Nisan'da izlenebilecek.

-Opara-Bale-

Opera Sahnesi: ''Sevginin Bedeli'' balesi, bugün ve 6 Nisan'da seyredilebilecek. Muammer Sun'un besteleyip, librettosunu yazdığı eser padişahın 4 eşinden biriyle genç bir adamın yaşadığı aşkı anlatıyor.

Arda Boyları türküsünden yola çıkarak hazırlanan modern dans gösterisi ''Arda Boyları'' 8 Nisan'da, ''Tosca'' operası 10 Nisan'da sahne alacak.

Operet Sahnesi: Anadolu temasının çok sesli müzik ve dansla harmanlandığı ''Seslerle Anadolu'' müzikli gösterisi, 7 Nisan'da seyredilebilecek.

Joseph Haydn''ın komik operası ''Eczacı'' 9 Nisan'da prömiyer yapacak. Librettosu Carlo Goldoni'ye ait eserin Türkçe metni Edip Arman imzası taşıyor. Eczacı, yoksul eczacı çırağı Mengone, zengin züppe Volpino ile Grilletta arasında yaşanan aşk üçgeni ve bu arada Grilletta ile evlenme niyetinde olan vasi baba Sempronio'yu anlatıyor. Mustafa Erdoğan'ın orkestra şefliğinde ve Zeynep Çelen Tamer'in rejisiyle sahnelenecek olan Eczacı operası'nın dekoru Talat Ayhan'a, kostüm tasarımı Gazal Erten'e ait. Operayı, Ankara Devlet Opera ve Balesi sanatçılarından Cumhur Böler ve Arda Doğan , Y.Barış Çark ve Fatih Kayhan , ESRA Akcan ve Aslı Akar Sesal ile Ezgi Karakaya ve Mine Kurtoğlu solist sanatçılar olarak seslendirecek.

Leyla Gencer Sahnesi: Çocuk müzikali ''A'dan Z'ye'' 7 Nisan'da minik sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

-CSO-

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası , ''Uluslararası Ankara Müzik Festivali''nin açılışına özel, Alexandre Vakoulsky'nin yönetiminde ve Sergey Dogadin'in ''Keman'' solistliğinde konser verecek.

MEB Şura Salonu'nda bugün saat 20.30'daki konserde, Peter İlyiç Çaykovski'nin ''Keman Konçertosu re majör Op 35'' ve Dmitri Şostakoviç'in ''5. Senfoni Op. 47'' adlı eserleri icra edilecek.

-Festival-

Bu yıl 30. yaşı kutlanan ''Uluslararası Ankara Müzik Festivali'' bugün CSO'nun vereceği konserle başlıyor.

''TSK Armoni Mızıkası'' MEB Şura Salonu'nda 6 Nisan'da sahne alacak. Binbaşı Kıvanç Tepe'nin yönetimindeki konserde piyanoda Özgür Ünaldı sahne alacak. Programda S. Rahmaninov'un ''Piyano konçerto no: 2 ve Senfonik Danslar'' adlı eserleri seslendirilecek.

''Khusugtun'' Moğolistan Ulusal Folk Müzik ve Dans Topluluğu, 8 Nisan'da MEB Şura Salonu'nda sahne alacak.

''Orkestra Akademik Başkent'' 9 Nisan'da MEB Şura Salonu'nda sanatseverlerle buluşacak. Ertuğ Korkmaz'ın şefliğindeki programda Nazzareno Carussi piyona solisti olarak sahneye çıkarken, Purcell, Bach, Lisvt ve N.C. Akses'in eserlerinden bazıları icra edilecek.

Maris Samuelsen'in keman, Hakon Samuelsen'in çelloyla oluşturdukları ''Samuelsen İkilisi'' 10 Nisan'da RHM Konser Salonu'nda performans sergileyecek.

-CerModern-

Standart tuval ölçülerinin dışına çıkarak, görüntünün görüntüsünü işlerine yansıtmaya çalışan Hüseyin Arıcı'nın ''1'' isimli sergisi ile Ahmet Güneştekin'in ''Yüzleşme'' adlı sergisi hafta boyunca görülebilecek.

Genel Sanat Yönetmenliğini Erdal Beşikçioğlu'nun yaptığı, İlham Yazar'ın sahneye taşıdığı 'Mojo'' 6 ve 7 Nisan'da seyredilebilecek. Oyunda Nusret Şenay, Doruk Nalbantoğlu, Ali Yoğurtçuoğlu, İnanç Konukçu, Berkan Şal ve Engin Öztürk rol alıyor.

Muhabir: Tuğba Özgür Durmaz

Yayıncı: Tolga Özgenç
Kaynak: AA