Kıbrıs Rum Meclisi Memorandum İçin Bugün “evet” veya “hayır” Diyecek

Güney Kıbrıs’ın Euro Grubu ve Avrupa Birliği (AB) Destek Mekanizması’ndan alacağı 10 milyar Euro’luk krediye ilişkin kredi anlaşması ve memorandumun bugün Rum Meclisi’nde onaylanacağı belirtildi.

Simerini Gazetesi“Meclis’te Memoranduma İlişkin “Evet” veya “Hayır” Konusunda Derbi” başlıklı haberinde Güney Kıbrıs’a yönelik memorandumun Rum Meclisi’nin kapısından geçeceğini ayrıca bugünkü oylamanın sayı itibarıyla kritik olduğunu yazdı.

Habere göre memorandum ve kredi anlaşmasının onaylanması için 39 oya gereksinim var.

Rum Meclisi saat 10.00’da toplanacak ve ilk önce memoranduma ilişkin diğer yasa tasarılarını ele almaya başlayacak. Memorandum ve kredi anlaşmasının görüşülmesine ise öğleden sonra başlanması bekleniyor.

DİSİ ve DİKO partilerinin(toplam 28) memoranduma “evet” diyeceğini yazan gazete AKEL, EDEK, Çevreciler, bağımsız milletvekili Zaharias Kulias ile EVRO.KO Milletvekili Nikos Kutsu’nun(toplam 27) ise aleyhte oy kullanacağını buna bağlı olarak EVRO.KO’nun diğer Milletvekili Dimitris Şilluris’in vereceği oyun ise belirleyici olacağını belirtti.

Gazete Şilluris’in, düne kadar kartlarını kapalı tutmasına karşın, gelen bilgilerin, Şilluris’in olumlu oy vereceği ve memorandumun geçmesi için gerekli olan 29 oyun sağlanacağı şeklinde olduğunu yazdı.

RUM MECLİSİ MALİYE VE DIŞİŞLERİ KOMİTELERİ’NDE ORTAK TOPLANTI
RUM BAKANLARDAN ÇAĞRI
Politis gazetesi ve diğer gazeteler Rum Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis’in, dün gerçekleştirilen Meclis Maliye Komitesi ve Dışişleri Komitesi ortak toplantısında, kredi anlaşmasının onaylanması çağrısında bulunduğunu yazdılar.

Habere göre memorandum ve kredi anlaşmasının onaylanmamasının ne anlama geldiğini açıklamaya çağrılan Maliye Bakanı Yeorgiadis 10 miyar Euro’luk kredinin alınmaması durumunda ülkenin tamamen çöküşe sürükleneceğini söyledi.

Yeorgiadis açıklamasının devamında bir ülkenin iflasını getirecek olan sonuçları tasvir etmesinin de zor olduğunu ifade etti.

Yeorgiadis ömürleri boyunca hiç kimsenin kendilerine kredi vermeyeceğini, ülkenin turizm gelirleriyle işlev göstereceğini ayrıca birçok kişinin yaşamak için tarıma yönelmek zorunda kalacağını söyledi.

Yeorgiadis, Euro bölgesinden çıkış konusunda da aynı paralellikte yorumlarken, devalüasyonun, tüm bankalarda çoklu tıraşlamaya denk geldiğini belirtti.

KASULİDİS’İN YORUMU
Euro bölgesinden çıkışı yorumlayan Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, katılım anlaşmasında Euro bölgesinden çıkışa ilişkin bir öngörünün bulunmadığını, bununla birlikte Güney Kıbrıs’ın Euro’dan çıkışının katılım anlaşmasının ihlal edilmesi anlamına da gelebileceğini ifade etti.

Güney Kıbrıs’ın AB’ye katılmasının esas nedenlerinden birinin de, sorun olmaya devam eden Kıbrıs sorunu olduğunu belirten Kasulidis, Euro bölgesinde kalınmasından başka bir seçeneklerinin de bulunmadığını, sonuç olarak memorandum ve akabinde kredi anlaşmasına ilişkin süreçlerde kalacaklarını söyledi.

NİKOLAS PAPADOPULOS
Rum Meclisi Maliye Komitesi Başkanı Nikolas Papadopulos, DİKO’nun, memorandum ve kredi anlaşması lehinde oy kullanacağını söyledi.

Çekincelerini de dile getiren Papadopulos 10 milyar Euro’nun dışında 20 yıl boyunca ek olarak 4.5 milyar Euro’ya gereksinimleri olacağına dikkati çekti.

Gazete DİKO partisinin dün gerçekleştirdiği Yürütme Bürosu toplantısında memorandum ve kredi anlaşmasına lehte oy verilmesi şeklinde karar aldığını yazdı.

Habere göre toplantıda Güney Kıbrıs’ın iflastan kaçmasına yönelik her ihtimalin tüketilmesi gerektiğine vurgu yapılırken doğalgazın değerlendirilmesi süreçlerinin hızlandırılmasından da bahsedildi.

KS EDEK partisi Merkez Komitesi ise dünkü toplantıda EDEK Başkanı Yannakis Omiru’nun önerisini benimseyerek memorandum aleyhine oy verme yönünde karar aldı.

AKEL Merkez Komitesi ise Euro bölgesinden çıkışı önerirken, memorandumun çözümü teşkil etmediğini bu nedenle Meclis’teki oylamada ret oyu kullanılacağını belirtti.

AKEL mevcut memorandumda kalınmasının da olumsuz sonuçlar getireceğine dikkati çekti.

Rum Hükümet Sözcüsü Hristos Stilyanidis, AKEL’in Euro bölgesinden çıkış kararının ardından yaptığı açıklamada Euro bölgesinden çıkışın sonuçlarını değerlendirdi.

Stilyanidis, devalüasyonun, bir kimsenin beklentilerine yanıt vermesinin mümkün olmadığını bununla birlikte Euro’dan çıkışın, mali sektörde daha da kötü sonuçlara neden olabileceği uyarısında bulundu.

AKADEMİSYENLER DE EURO’DAN ÇIKIŞA KARŞI
Fileleftheros gazetesi 22 kişiden oluşan akademisyen ve bilim adamının, Güney Kıbrıs’ın Euro bölgesinden çıkışı konusunda “tehlike çanları” çaldığını yazdı.

22 kişinin imzasını taşıyan ortak açıklamada Euro’dan çıkışın “iflas” anlamına geldiğine de dikkat çekildi.

MECLİS ÖNÜNDEKİ PROTESTO GÖSTERİSİ İÇİN POLİS ALARMDA
Alithia ve diğer gazeteler “Vatandaşlar Hareketi” tarafından, memorandumun görüşüleceği saatlerde (saat 15:00) Rum meclisi önünde,” organize edilen ve PEO gibi sendikaların da katılacağı büyük bir protesto gösterisi için polisin alarma geçtiğini yazdı.

Habere göre “Vatandaşlar Hareketi” halka, protesto gösterisine katılması yönünde çağrıda da bulundu.

KARA PARA KONUSU
Politis gazetesine göre Rum Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis, Rum Meclisi Maliye ve Dışişleri Komiteleri ortak toplantısında kara para konusunda değindi.

Moneyvak ve Deloitte tarafından Güney Kıbrıs’taki kara para aklanmasına ilişkin olarak yapılan araştırmanın sona erdiğini ifade eden Yeorgiadis, sonuçların çok iyi olduğunu söyledi.

Yeorgiadis, araştırma sonuçlarına ilişkin nihai taslağın hazırlanmakta olduğu bu nedenle kamuoyuna henüz açıklanmasının mümkün olmadığını da belirtti.

Yeorgiadis, araştırma sonuçlarının, başka kişilerin kendilerine bu konuda yükledikleri suçlamaları teyit etmediğini söyledi.

Yeorgiadis görmeleri gereken noktalar da varsa bunların düzeltileceğini ifade etti.

MEMORANDUMUN İLK TAKSİTİ
Fileleftheros gazetesi Rum Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis’in açıklamalarına dayanarak memorandumun onaylanması durumunda Avrupa Destek Mekanizması’ndan olan kredinin ilk taksitinin 11-15 Mayıs tarihleri arasında verileceğini yazdı.
Kaynak: İHA