Elazığ'da, "piri Reis" Konulu Konferansı ve Sergi Düzenlendi

Fırat Üniversitesi tarafından "Piri Reis ve Eserleri" konulu konferans ile "Piri Reis Haritaları" adlı sergi düzenlendi.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, FÜ Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen programla, "Piri Reis Yılı" ve "Piri Reis Haritasının 500. Yılı" etkinlikleri çerçevesinde "Piri Reis ve Eserleri" konulu konferans düzenlendi, "Piri Reis Haritaları" adlı sergi açıldı.

Vali Muammer Erol tarafından açılışı yapılan serginin ardından konferansa geçildi.

FÜ Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sadettin Tonbul, yaptığı konuşmada, 1513 yılında çizdiği esrarengiz Dünya Haritası ile bilim dünyasında şaşkınlık yaratan Piri Reis'in, 500 yıl sonra yeniden gündeme geldiğini aktardı.

25 Ekim - 10 Kasım 2011 tarihlerinde toplanan 36. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı Genel Konferansı'nda, 2013'ün tüm dünyada "Piri Reis Yılı" olarak ilan edilmesinin Türkiye açısından oldukça önemli ve anlamlı olduğunu kaydeden Tonbul, "Bu durum Piri Reis'in değerinin batılı bilim çevrelerince Türklerden çok daha iyi bilindiğini göstermektedir. Bilinme nedeni ise bulunamayan veya varlığı bile ispatlanamamış Kristof Kolomb haritalarının izinin Piri Reis haritalarında ortaya çıkmasıdır" ifadelerini kullandı.

Etkinliğe, Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu, FÜ Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ ile çok sayıda davetli katıldı.

Muhabir: Ramazan Kaya

Yayıncı: Önder Felek
Kaynak: AA