'Radikal İslamcılar İktidara Gelecek Diye Demokratik Kanallar Kapatılamaz'

"Radikal İslamcılar iktidara gelecek diye, demokratik kanallar kapatılamaz"
Kazakistan’ın başkenti Astana’da dün başlayana 11. Avrasya Medya Forumu’na katılan Today’s Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş, katılımcılara hitap etti.

Keneş, seçim sandıklarını radikal İslamcıları iktidara getirecek endişesiyle kapatmanın, sürdürülebilir bir yol olmadığını ifade etti.

Keneş, “ Bu konuda 1990’ların başındaki acı tecrübeler hepimize öğretmiş olmalı” diye konuştu.

Astana’da Kazmedya Merkezi’nde yapılan forumda Arap İsyanları ve Küresel İstikrar’ konulu bir konuşma yapan Bülent Keneş, Suriye’de ki son duruma dikkat çekerek uluslararası toplumu ülkede daha etkin rol oynamaya davet etti.
Uluslararası güçlerin, 1990’lı yılların başında taşıdığı endişeleri tekrarlayarak, aynı hatalara düşmesinin ne bölgenin ne de dünya barış ve istikrarının geleceğine herhangi bir katkısı olacağına inanmadığını kaydeden Keneş,” Meşru, ılımlı, uyumlu, şeffaf oldukları ve demokratik kanalları açık tuttukları sürece, bölgenin Müslüman halklarının kendi iradelerini yönetmelerine yansıtmasından endişe duymamalıyız” dedi.

Aksi durumda demokratik kanalların kapatılmasından dolayı, mahrumiyet ve mağduriyet hissine kendilerini kaptıran siyasal hareketler gibi İslamcı hareketlerin de giderek radikalleşeceği uyarısında bulunan Keneş, Cezayir’de uygulanan baskıcı politikaları örnek gösterdi.
Demokrasi dışı yollar ve baskıcı yöntemlerle radikal İslamcılık ve diğer türden aşırıcılıklarla mücadelede kısa süreli sonuçların alındığını ifade eden Keneş, aslında orta ve uzun vadede amaçlananın tam tersine neticelerin ortaya çıktığını n altını çizdi.
Dün başlayan 2 günlük forumda; Expo 2017 ve Bölgesel Kalkınma, Orta Doğu: Yönetilen Kaos-Yönetilemeyen Felaket, Hugo Chavez'in Siyasi Mirası, Kazakistan ve Orta Asya'da Yeşil Ekonomi, Gümrük Birliği'nden Avrasya Ekonomik Birliği'ne Doğru Siyasi ve Ekonomik Gelişmeler, Rusya: Zengin ve Ünlü Göçmenlerin Sığınağı ve Modern Medya ve Son Trendler gibi konu başlıkları ele alındı.