Bakan Eker, Türkmenistan'da Tarihi Merv Kentini Gezdi

At Bayramı kutlamalarına katılmak üzere Türkmenistan'a gelen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, antik Merv kentini gezdi.

Bakan Eker, Türkmenistan'da Tarihi Merv Kentini Gezdi
Türkmenistan her yıl Nisan ayının son pazar günü kutlanan At Bayramı etkinliklerine katılmak üzere ilk önce başkent Aşkabat'a gelen Bakan Mehdi Eker, daha sonra 350 kilometre uzaklıktaki antik Merv kentine geçdi.
Mari havalanında Bakan Eker'i, Mari Valiliği yetkilileri ve Türk işadamları karşıladı. Mari şehrine yaklaşık 35 kilometre uzaklıktaki Merv kentini gezen Bakan Eker, buradaki tarihi kalıntılar ve eserler hakkında yetkililerden geniş bilgi aldı. İlk olarak Kız Kulesi'ni gezen Mehdi Eker, tarih bilgisi ile Türkmen yetkilileri şaşırttı. Daha sonra bölgede bulunan sahabe türbelerini ziyaret eden Eker, buradaki tarihi türbeleri de inceledi. Bölgede Sultan Kale olarak bilinen, surları da gezen Bakan Eker, uzmanlardan surlar hakkında bilgi aldı. Ardından İslam alimlerinde Hoca Yusuf Hamadani'nin türbesini ziyaret eden Bakan Mehdi Eker, Türkmen aksakalı tarafından karşılandı.
Türkmen aksakal ile birlikte türbede dua eden Mehdi Eker, Selçuklu sultanlarından Sultan Sencer'in türbesini de gezdi. Burada basın mensuplarına açıklamada bulunan Eker, bu bölgenin hem İslam tarihi hem de Türk tarihi açısından önemli bir merkez olduğunu dile getirerek, bölgedeki tarihi eserlerin restorasyonunun, yeniden gün yüzüne çıkartılmasının, ihya edilmesinin ve araştırılmasının Türkmen yöneticiler kadar kendilerinin de ortak sorumluluğu olduğunu söyledi.

Bakan Eker, temasları çerçevesinde yarın ve pazar günü düzenlenecek At Bayramı etkinliklerine katılacak. Bakan Mehdi Eker'in yarın Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile bir araya gelmesi bekleniyor.