Saski Genel Müdürü Keleş: Akçay Barajı'nın ihalesini 30 Nisan'da gerçekleştirecek

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Rüstem Keleş, Sapanca Gölü'ne alternatif içme suyu kaynağı oluşturmak için yapılacak Akçay Barajı'nın ihalesini 30 Nisan'da gerçekleştireceklerini bildirdi.

Keleş, yaptığı yazılı açıklamada, İkramiye ve Akçay derelerini değerlendirerek oluşturulacak kaynakla kısa ve orta vadede şehrin içme suyu ihtiyacının karşılanacağını kaydetti.

Akçay Barajı'yla Sakarya'nın içme suyu geleceğini garanti altına alacaklarını vurgulayan Keleş, "Sapanca Gölü'ne alternatif bir içme suyu kaynağı oluşturmak için yapacağımız Akçay Barajı'nın ihalesini 30 Nisan'da gerçekleştireceğiz" ifadesini kullandı.

Akçay Barajı Projesi'nin 1999 Marmara Depremi dikkate alınarak hazırlandığını anımsatan Keleş, şunlura belirtti:

"Marmara Depremi'ni dikkate alarak inşa edeceğimiz baraj, şiddetli depremlere karşı dayanıklı olacak. İlk etapta tamamen insani tüketim amaçlı su temini sağlayacak olan Akçay Barajı'ndan daha sonra ise yükseklik değerlendirilerek enerji de üreteceğiz.

Bilindiği gibi barajla ilgili gerekli olan 70 milyon lira tutarındaki kredi daha önce İller Bankasından temin edilmişti. İnşallah 30 Nisan Salı günü 15.00'de yapım ihalesini gerçekleştireceğiz. İhaleden hemen sonra çalışmalara başlanacak. Akçay Barajı sayesinde hem Sapanca Gölü'ne alternatif bir kaynak oluşturulacak hem de şehrimizin 50-100 yıllık içme suyu geleceği garanti altına alınmış olacak."

-Akçay Barajı-

Keleş, ön yüzü beton kaplı kaya dolgu tipinde yapılacak barajın 900 metre rakımda inşa edileceğini belirterek, 20 milyon metreküp depolama kapasitesi bulunacağını bildirdi.

Yılda 40 milyon metreküp suyu barajdan şehre vereceklerine dikkati çeken Keleş, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Bu miktar bölgenin 2011 yılı su tüketiminin yaklaşık yüzde 60-70'ine karşılık gelmekte. Barajın 850 dönümlük göl alanı olacak. Gölün en derin noktası 70 metre olacak. Tamamen cazibe ile çalışacak bu baraj sayesinde enerji noktasında önemli tasarruflar sağlanmış olacak."

Muhabir: Salih Eren

Yayıncı: Kemal Kaymak
Kaynak: AA