Rusya Cıa’yi 18 Ay Önce Boston Bombacısı Hakkında Uyarmış

Amerikan Haber Alma Merkezi (CIA) Rusya tarafından sağlanan bilgi sayesinde Boston Maratonu’na bombalı saldırı yaptığı ileri sürülen Tamerlan Tsarnaev’i izleme listesi sistemine kaydettiği ortaya çıktı.

Rus yetkililerin Eylül 2011'de Tamerlan Tsarnaev hakkındaki endişeleri üzerine CIA’ye bildirdiği ve bu kurumunda terör izleme listesi sistemine zanlıyı aldığını bildirildi.

ABD istihbarat servisi CIA’nın eylül ayında izleme listesine aldığı Tamerlan ile ilgili Federal Soruşturma Ofisi’nin (FBI) de Mart 2012'de haberdar edildiği, Amerikalı yetkililer tarafından da doğrulandı. CIA’ye Tamerlan hakkında bilginin Rusya Federal İstihbarat servisi tarafından sağlandığı belirtildi.
Amerikan istihbarat yetkilisi yaptığı yazılı açıklamada, CIA’nın Rus yetkililerden aldığı bilgiyi değerlendirerek Tamerlan’ı kendi izleme sistemine kayıt edip bu bilgiyi daha sonra diğer federal istihbarat birimleri ile de paylaştığını kaydetti.

Tamerlan Tsarnaev’in 540 bin kişinin kaydedildiği potansiyel terörist veritabını listesine eklendiği ve bir yıl sonra bu listenin süresinin dolmasıyla adının buradan çıktığı aktarıldı.
Kongre üyelerinin, FBI’ya yönelik neden Tamerlan hakkında daha fazla bilgi toplamadığı ve gözaltına alarak Boston Maratonu’na düzenlediği bombalı saldırıyı önlemediği yolunda soruları artıyor. Kongre üyeleri istihbarat birimleri arasında potansiyel teröristler hakkında neden yeterli bilgi paylaşımının olmadığını da sorguluyor.
ABD istihbarat yetkilileri CIA’nın aldığı bilgileri diğer istihbarat birimleri ile doğru paylaşıp paylaşmadığını araştırıyor. İstihbarat yetkilisinin açıklamasına göre, "CIA iki olası doğum tarihleri ile adı verilen şahsın isminin alternatif yazılımı da dahil olmak üzere yabancı hükümet tarafından sağlanan tüm bilgileri sisteme kaydetti.

Yabancı hükümet tarafından sağlanan bilgileri izleme listesi sistemine girerek, tüm eldeki belgeleri tam olarak paylaştı." dedi.

Boston Maratonu’na kardeşi Djohar Tsarnaev ile bombalı saldırı yaptığı iddia edilen Tamerlan, geçen hafta cuma güvenlik güçleri ile girdiği silahlı çatışmada ölü ele geçirilmişti.
15 Nisan’da gerçekleştirilen saldırnın zanlısı Tamerlan hakkında geçen yıl uyarılan FBI, yaptığı araştırmada terörist olduğuna dair yeterli bilgi elde edemediğinden soruşturmayı durdurduğu belirtilmişti.
DJOHAR SİLAHSIZMIŞ
Bu arada saldırının iki numaralı zanlısı olan Tsarnaev kardeşlerden küçüğü Djohar’ın saklandığı botta silahsız olduğu belirtildi. Djohar’ın FBI tarafından ele geçirildikten sonra yapılan araştırmada zanlının bulunduğu botta ya da üzerinde silah bulunmadığı kaydedildi .