DÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sav'ın Açıklaması

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tansu Sav, kalp ve böbrek rahatsızlıklarının birbirini tetiklediğini belirterek, "Kalp ve böbrek birlikte çalıştığı için bahsedilen organlardan birinde yetersizlik olduğunda bu düzen bozulur ve bundan diğer organ da etkilenir" dedi.

Sav, yaptığı açıklamada, "Kardiyorenal Sendrom" rahatsızlığının kalp ve böbreğin birbirini etkileyerek hastalanması olarak tanımlanabileceğini savundu.

Kalp rahatsızlığının böbrek hastalığı riskini artırdığına işaret eden Sav, "Kalp ve böbrek birlikte çalışarak kan basıncının düzenlenmesini, idrar atılım miktarının ayarlanmasını ve vücut sıvı dengesinin düzenlenmesini sağlıyor. Bahsedilen organlardan birinde yetersizlik olduğunda bu düzen bozulur ve bundan diğer organ da etkilenir" diye konuştu.

Sav, bu rahatsızlığın erken müdahale ile azaltılabileceğine işaret ederek, gecikilen vakalarda kalıcı böbrek veya kalp hasarının ortaya çıkabileceğini, bu nedenle kalp rahatsızlığı olan hastaların böbrek testlerini, böbrek hastalığı olan hastaların da kalp fonksiyonlarını mutlaka takip etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Muhabir: Barış Zengin / Onur Orhan

Yayıncı: Murat Paksoy
Kaynak: AA