Çatışma ortamının travmatik sonuçları çocuklarımız tarafından eserlerinde yansıtıldı

Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Gazal Bayram Koluman, "Bölgemizde yaşanan çatışma ortamının travmatik sonuçları çocuklarımız tarafından eserlerinde yansıtılmıştır" dedi.

Diyarbakır Barosu'nda Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi tarafından il genelinde bulunan okulların 5,6,7 ve 8. sınıfları arasında ilk defa düzenlenen "Çocuk ve Hukuk, Haklarınızı Biliyor Musunuz, Nasıl Bir Dünya İstiyorsunuz" konulu resim, şiir ve kompozisyon yarışması sonucunda derece girenler için ödül töreni düzenlendi.

Törende konuşan Başkan Koluman, ilk defa gerçekleştirdikleri ve bundan sonra da gelenekselleştirecekleri yarışmada temel gayelerinin çocukların sahip oldukları haklar konusunda bilinçlendirmek, toplum olarak çocuk haklarına gerekli duyarlılığı oluşturmak olduğunu söyledi.

Yarışmaya 73 resim, 72 şiir ve 40 kompozisyon dalında olmak üzere toplam 185 çocuğun, yapmış oldukları çalışmalarla etkinliğe katıldığını belirten Koluman, "Elimize ulaşan çalışmalarda çocukların , genel olarak yaşam hakkına, çocuk işçiliğine, çocuk gelin vurgusuna, istismar ve ihmal kavramlarına, korunmaya muhtaç olduklarına, eğitim haklarının ihmale uğradığına ve cinsiyetler arasında eşitsizliğe dair vurgularda bulunmuşlardır. Ayrıca bölgemizde yaşanan çatışma ortamının travmatik sonuçları da çocuklarımız tarafından eserlerinde yansıtılmıştır" dedi.

Ödül töreninde kısa bir konuşma yapan Baro Başkanı Tahir Elçi ise çocukların yapmış oldukları resimleri göstererek, "Birinin çocuk işçiliğini, diğerinin yaşımın zorluğunu özellikle kız çocuklarının küçük yaşta gelin olmalarını ve en etkileyici olanın ise yaşanan 30 yıllık savaşın çocukların hafızalarında nasıl derin izler bıraktığını resimde çok çarpıcı bir şekilde işlendiğini görebiliyoruz. Bundan sonra şiddetin ve çatışmanın olmadığı, insanların ölmediği barış içinde bir ülke, bir dünya ve bir yaşam diliyorum. Umarım siz çocuklara barışı armağan edebileceğiz. Umarım savaşsız, çatışmasız bir dünyada kardeşçe el ele yaşarsınız" diye konuştu.

Yapılan konuşmanın ardından, ödül törenine geçilerek resim, şiir ve kompozisyon dalında dereceye girenlere ödülleri verildi.

Muhabir: Ahmet Kaplan

Yayıncı: Behçet Güngör
Kaynak: AA