25 Bin Öğretmen Cumhurbaşkanlığı Binası ve Meclise Yürüdü

Güney Afrika’da on binlerce öğretmen, milli eğitim bakanı ve müsteşarının istifası için devlet başkanlığı binasına ve parlamentoya yürüdü.

Güney Afrika Demokratik Öğretmenler Sendikası (SADTU) üyesi eğitimcilerin sokaklara dökülmesi sebebiyle ülkede ders işlenmedi.
SADTU’dan yapılan açıklamada, “ Bugünkü yürüyüşümüzün amacı toplu sözleşme hakkımızı korumak ve devlet okullarındaki eğitim kalitesini artırmak için milli eğitim bakanı Angie Motshekga ve müsteşar Bobby Soobrayan’ı istifaya zorlamaktır.”denildi.
Güney Afrika Sendikalar Meclisi Başkanı Sidumo Dlamini idari başkent Pretoria’daki yürüyüşe öncülük ederken, yardımcısı Zingiswa Losi yürütme başkenti Cape Town’da kalabalığı parlamentoya taşıdı.
Pazar günü eğitim bakanlığı grevin legal olduğunu bildirmiş, eğitime ara veren öğretmenlere disiplin cezası verileceğini duyurmuştu. Bakanlığın açıklamasının ardından SADTU ile gergin anlar yaşanmıştı.
Güney Afrika’da sendika üyesi öğretmenler uzun süredir devlet okullarında eğitimi aksatıyor. Bazı eyaletlerde yerel yönetimlerin eğitim materyallerini zamanında dağıtmaması da öğrencileri ve öğretmenleri zor durumda bıraktı.