Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Tekin Açıklaması

Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Yusuf Tekin, ''Biz diyoruz ki, Türkiye bu 10 yılda yakaladığı ekonomik ivmeyi, diplomatik, uluslararası ilişkileri, siyasal açıdan yakaladığı ivmeyi kaybetmesin. Kaybetmemesi için Türkiye'deki hükümet sisteminin sürekli istikrarı sağlayacak bir yapıya kavuşması lazım" dedi.

AK Parti AR-GE Başkanlığınca Nevşehir'de düzenlenen "Türkiye Başkanlık Sistemini Konuşuyor" konulu toplantı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tekin, Türkiye'nin 2002 seçimleriyle başlayan ve bugüne gelen süreçte bir istikrar yakaladığını, ancak bunun istisnai bir durum olduğunu söyledi.

Türkiye'deki hükümet sisteminin sürekli istikrarı sağlayacak bir yapıya kavuşması gerektiğini vurgulayan Tekin, şöyle konuştu:

"Türkiye'de yaklaşık 150 yıldır yürüyen parlamenter sistem, her dönem tartışma konusu olmuş, yarattığı siyasi istikrarsızlık açısından, hükümet bunalımı açısından, ekonomik istikrarsızlık açısından hep tartışma konusu olmuş ve ülke sorunlarının temel kaynağı haline gelmiş. Biz diyoruz ki, Türkiye bu 10 yılda yakaladığı ekonomik ivmeyi, diplomatik, uluslararası ilişkileri, siyasal açıdan yakaladığı ivmeyi kaybetmesin. Kaybetmemesi için Türkiye'deki hükümet sisteminin sürekli istikrarı sağlayacak bir yapıya kavuşması lazım."

Yasamanın yürütmeden bağımsız hale gelmesini istediklerini belirten Tekin, "Biz aslında başkanlık sistemiyle ilgili konferanslar vermiyoruz. Türkiye'nin hükümet sistemiyle ilgili sorunlarının anayasada nasıl çözüleceğini tartışıyoruz. İkinci istediğimiz şey, yürütme organını da halk seçsin, güçlü bir yürütme olsun, istikrarlı bir yürütme olsun, parlamentoda belirlenen bir hükümet değil de, doğrudan halkın seçtiği bir hükümet olsun. Bir de iki başlı bir yürütme değil de tek başlı bir yürütme olsun" diye konuştu.

Türkiye'deki parlamenter sistemin iki başlılık yarattığını savunan Tekin, şunları kaydetti:

"Türkiye örneğinde şunu gördük, cumhurbaşkanı ile başbakan arasından sürekli bir çatışma, her çatışmanın ardından ekonomik kriz, siyasal kriz, darbeler... Bütün bunların temelinde bu iki başlılık yatıyor. Bütün bu sebeplerden dolayı biz diyoruz ki, bunlar ortadan kalksın, itibarlı bir parlamento olsun, kendi işini yapan, yürütmenin etkisinde kalmayan parlamentomuz olsun, halkın seçtiği yürütme organı olsun ve bu yürütme organına tek başına hesap soralım istiyoruz. Bizim istediğimiz şey ne olursa olsun başkanlık sistemini getirmek değil. Türkiye'nin problemlerine çözüm üretecek bir formül üretmek. Biz bu formülü üretiyoruz."

Muhabir: Murat Asil / Abdullah Yıldız

Yayıncı: Erdem Gültekin
Kaynak: AA