Bilecik Halk Sağlığı Müdürü Uzman. Dr. Balcı Açıklaması

Bilecik Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Ömer Balcı, her 100 çocuktan 97'sinin, aşı takvimine göre aşılanarak dünyada birçok ülkenin başaramadığı yüksek aşılama hızlarına ulaşıldığını bildirdi.

Balcı, "1'inci Dünya Aşı Haftası" dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, aşılama hizmetlerinin, bebekleri, çocukları ya da erişkinleri enfeksiyona yakalanma riskinin en yüksek olduğu dönemden önce aşılayarak hastalıklara yakalanmalarını önlemek amacıyla yürütülen önemli bir koruyucu sağlık hizmeti olduğunu belirtti.

Bağışıklamanın, aşıyla korunulabilir hastalıkların ve ölümlerin önlenmesi açısından en önemli ve etkili toplum sağlığı müdahaleleri arasında yer aldığını duyuran Balcı, şunları kaydetti:

"Aşılama hizmetleri ile daha önce büyük salgınlar ve ölümlere yol açan çiçek hastalığı 1977 yılından itibaren tamamen yok edilmiştir. Hastalık etkeni yok edildiğinden çiçek aşısı uygulamalarına ihtiyaç kalmamış ve aşılama durdurulmuştur. Yine çok önemli bir çocukluk çağı bulaşıcı hastalığı olan çocuk felci hastalığına karşı dünya genelinde yaygın aşılama çalışmaları yapılmış ve hastalık yok edilme aşamasına getirilmiştir. Ülkemizde 2002 yılından bu yana yürütülmekte olan 'Eliminasyon Programı' kapsamında gerçekleştirilen yoğun aşılama kampanyaları ve yüksek rutin aşılama oranları ile kızamık vaka sayılarında çok büyük düşüşler kaydedilmiştir. Yılda 30 binin üzerinde vaka görülürken 2008-2012 yıllarında görülen az sayıdaki vakaların tamamı yurt dışı kaynaklı veya yurt dışı kaynaklı vaka ile ilişkili vakalardır. Son yıllarda ülkemizde aşılama hizmetlerinde önemli gelişmeler kaydedilmiştir. Her 100 çocuktan 97'si aşı takvimine göre aşılanarak dünyada birçok ülkenin başaramadığı yüksek aşılama hızlarına ulaşılmıştır."

-Vali Akpınar'dan ziyaret

Vali Halil İbrahim Akpınar, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünü ziyaret etti.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Alparslan Dankaz ile Müdür Yardımcısı Mehmet Kocabaş ve şube müdürleri tarafından karşılanan Akpınar, çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Kentte, tarım ve hayvancılığın gelişmesinde önemli gelişmeler ve ilerlemeler sağlayacak yeni uygulamalar ve projeler üreterek üst noktaya getirilmesi gerektiğini ifade eden Akpınar, "Bu kapsamda çiftçilerin eğitim ve bilgi düzeylerinin arttırılması, yeni üretim tekniklerinin devreye sokulması konularında bize düşen görevleri en iyi şekilde yapmalıyız. Yapılacak çalışmalarda İl Özel İdaresinden tarıma ayrılan payın projelerin başarısına göre artırılabilir" dedi.

Dankaz da Bilecik'te tarımının gelişmesi ve daha iyi hedeflere ulaşması için kurum olarak tarım sektörüne en iyi şekilde hizmet etmeye gayret ettiklerini bildirdi.

Muhabir: Muhsin Arslan

Yayıncı: Sedat Gök
Kaynak: AA